Як виявити аферистів, які наживаються на патріотизмі

16 Вересня 2014 11:42

kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Українцям пояснили, як відрізнити аферистів, які наживаються на патріотичних настроях співгромадян, від справжніх активістів.

Роман Реведжук, який створив громадську ініціативу «Справедливі патріоти», сказав, що люди, які від імені їхньої організації пропонують роботу, є аферистами, пише «Сегодня».

За його словами, відстежити їх просто неможливо, тому що з кожним днем їх стає все більше.

«У нас є власна форма — жовті накидки, на лівій стороні у яких — блакитна вишивка, а також логотип „Справедливі патріоти“», — сказав Реведжук.

Активіст зазначив, що фарбу вони частіше купують за свої кошти. У «Справедливих патріотів» є коробка для грошей на фарбу — вона запломбована, і кожен, хто хоче, може пожертвувати кошти, однак ці гроші передаються на лікування поранених солдатів, а не на оплату роботи волонтерів.

Роман Реведжук також сказав, що перед тим, як фарбувати об’єкт, вони стирають стару фарбу, протирають антикорозійним розчином і лише після цього наносять нову фарбу, до того ж дорогу — 180 грн за 10 літрів. Така фарба повільніше вигорає і не злазить, в той час як псевдопатріоти, за його словами, мажуть «аби чим».

Фальшивий «патріот», як сказав активіст, може в день зібрати до 2 тис. гривень. «Люди жертвують по 10, 50 і 100 гривень. Нескладно підрахувати, скільки такі аферисти збирають за день по Києву», — зазначив Роман.

У главку столичної міліції сказали, що люди самі жертвують псевдоволонтерам гроші, тому у правоохоронних органів немає права їх затримувати — кияни, які підозрюють, що «художники» є шахраями, повинні самі звернутися в міліцію із заявою, і тільки в цьому випадку буде підстава, щоб перевірити цих людей. За словами правоохоронців, поки до них надійшла тільки одна заява — в Дарницькому районі. Лжепатріотам потрібно буде сплатити штраф, визначений судом, пояснили в міліції.

В КП «Благоустрій» не перешкоджають роботі «художників» — як справжніх, так і удаваних. В’ячеслав Солошенко, перший заступник директора КП «Благоустрій», сказав, що коли хвиля патріотизму вщухне, то комунальні працівники повернуть колишні кольори об’єктам. Залишені будуть тільки найкрасивіші, пише «Сегодня».