За підтримки освітянського Спорткомітету в Лубнах відбувся Всеукраїнський турнір «Кубок «Юність Посулля»

22 Вересня 2014 15:16

головна
У Лубнах (Полтавська область) відбувся традиційний (десятий) Всеукраїнський футбольний турнір «Кубок «Юність Посулля», присвячений пам’яті головного редактора газети «Сільські вісті» Героя України Івана Васильовича Сподаренка. Його організаторами виступили Лубенський лісотехнічний коледж і редакція газети «Сільські вісті». Ініціативу журналістів і лісівників підтримали Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України, Асоціація аматорського футболу України, Національний олімпійський комітет, фізкультурно-спортивне товариство «Спартак».
У різноманітних святкових заходах узяли участь радник Президента України, народний депутат України, член виконкому Національного олімпійського комітету Микола Томенко і перший заступник Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Володимир Авраменко.
Цьогорічний розіграш Кубка «Юність Посулля» вийшов далеко за межі суто футбольних змагань. Спортивний день видався напрочуд насиченим на різноманітні події. Організатори змагань – директор Лубенського лісотехнічного коледжу, заслужений лісівник України Роман Сендзюк, заслужений журналіст України Микола Моторний разом з почесними гостями Кубка «Юність Посулля», а це – вже згадувані Микола Томенко і Володимир Авраменко, а також Грицаєнко Олександр – міський голова Лубен, Тараненко Юрій – начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат Полтавської обласної ради, Удовіченко Олександр – голова Полтавського обласного відділення НОК України, депутат Полтавської обласної ради урочисто відкрили футбольні змагання.
З вітальними словами і побажаннями перемог виступили директор коледжу Роман Сендзюк, міський голова Олександр Грицаєнко і радник Президента України Микола Томенко. Зокрема, Микола Володимирович наголосив, що Х Всеукраїнський турнір з футболу «Кубок «Юність Посулля» в Лубнах став неординарною подією в житті не тільки лубенських студентів та школярів, а й усього Посульського краю, а також навколишніх областей. За його словами, футбольні змагання сприятимуть подальшому зміцненню здоров’я, сили, витривалості, мужності і патріотизму майбутніх захисників Вітчизни.«Бо, як ми не навчимося себе захищати, ніхто нам не допоможе у цьому. Сьогодні треба радикально переглядати систему військово-патріотичного виховання, а також фізичної культури і спорту. Очевидно, що необхідно збільшити кількість так званих уроків здоров’я та фізкультури в школах і вишах, а також активніше впроваджувати військово-патріотичне виховання, роблячи акцент і на військовій підготовці в тому числі. Адже нинішня ситуація в Україні доводить, що в системі освіти були допущені системні помилки, коли ми дійшли до висновку, що нам не потрібні ні військово-патріотичне виховання, ні тим більше фізична культура і спорт. Це зараз необхідно виправляти», – сказав Микола Томенко.
Цього року організатори вирішили запросити більше шкільних команд, зокрема, сільських футболістів. Вони спочатку у двох підгрупах виборювали путівки до головного фіналу. У групі «А» відзначилися футболісти Жданівської ЗОШ, які спочатку обіграли команду Засульської гімназії з рахунком 1:0, а потім виграли у хлопців з Калайдинцівської ЗОШ – 3:0. У групі «Б» відзначилася команда Лубенської ЗОШ-1. На старті турніру у напруженій боротьбі футболісти першої школи перемогли команду Лубенської школи 3:2 і подолали опір хлопців з ЗОШ-4 – 1:0. Фінальний поєдинок, а з ним і головний приз від «Сільських вістей» виграли футболісти Лубенської ЗОШ 1. Вони двічі змушували капітулювати голкіпера команди Жданівської ЗОШ. Третьою фінішувала команда ЗОШ-4, яка виграла у Калайдинцівської ЗОШ – 4:3.
Студентську першість Кубка «Юність Посулля» вперше виграли господарі студенти Лубенського лісотехнічного коледжу. Срібні нагороди здобули багаторічні переможці наших змагань – футболісти смілянського «Явора», які представляли місцевий лісгосп (директор – Юрій Сегеда). Третіми фінішували студенти лубенського фінансово-економічного коледжу.
P1180659
Найкращими гравцями турніру стали: серед школярів – воротар – Ростислав Фролов (ЗОШ-4), захисник – Олександр Павленко (Жданівська ЗОШ), нападник – Владислав Ольшанський (ЗОШ-1), серед студентів – воротар – Андрій Жуль (лісотехнічний коледж), захисник – Юрій Товнич (фінансово-економічний коледж), нападник – Роман Хоменко («Явір»).
На урочистому закритті футбольного турніру «Кубок «Юність Посулля» Роман Сендзюк, Микола Моторний, Микола Томенко та Володимир Авраменко вручили переможцям кубки, медалі, спортивну форму, м’ячі, спортивний інвентар різноманітні сувеніри з олімпійською та футбольною тематикою, а також друковану продукцію спортивної тематики.
Думки гостей:
Володимир Авраменко (перший заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України):
– Чудовий турнір, чудові люди, а головне – наші діти. Кожний хлопець прагнув якнайкраще продемонструвати свій талант. Якщо подібні заходи організовують справжні професіонали , то завжди відбувається свято. Переконаний, що саме подібні турніри майбутнє нашого шкільного і студентського спорту. Треба частіше нам збиратися, змагатися, на районному, обласному, регіональному рівнях. Адже це не потребує великих фінансових затрат. Треба тільки вміти об’єднати усі спортивні організації, меценатів, депутатський корпус, державні структури навколо своєї ідеї. А вона у нас в усіх єдина – готувати справжніх захисників Української держави
Юрій Тараненко (начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат Полтавської обласної ради):
– Я не вперше на подібних змаганнях, але кожного року Роман Сендзюк і Микола Моторний готують нам сюрприз. Завжди приємно побувати в колі однодумців і поспілкуватися з ними. Кубок «Юність Посулля» фахово та чітко організовано. Завжди багато різноманітних призів ісувенірної атрибутики. Я завжди готовий підтримати наші змагання.
Олександр Грицаєнко (міський голова Лубен):
– Це приємні турботи і місто завжди готове прийти на допомогу коледжу в проведенні цього надзвичайно важливого для виховання і загартування молоді заходу. У нас налагоджені тісні дружні стосунки з колективом коледжу. Тож і надалі співпрацюватимемо.