Алергія на арахіс: смажені горіхи гірші, ніж сирі

22 Жовтня 2014 17:07
ichef.bbci.co.uk

ichef.bbci.co.uk

Смажений арахіс, швидше може викликати алергічну реакцію, ніж сирий, з’язували вчені Оксфордського університету. Тестування проводили на мишах.
Вчені кажуть, що хімічні зміни, викликані сухим смаженням, можуть негативно вплинути на імунну систему організму – що в майбутньому може провокувати алергічну реакцію.
Але набагато більше роботи потребує усвідомлення людиною того, що потрібно відмовитися від смажених горіхів на користь сирих, стверджують працівники університету.
Результати досліджень з’являться в журналі “Алергія та клінічна імунологія”.
Фатальні реакції
Мишам вводили білки арахісу через шкіру та шлунок і вивчали їх вплив та реакції.
У тварин, яким давали сухі смажені зерна, була набагато сильніша імунна реакція – це, зазвичай відбувається, коли в організм потрапляє чужородне тіло – ніж у мишей, які отримували сирий арахіс.
В організмі людини іммунна реакція може бути різною. Іноді вона може проявлятися у досить м’якій формі, викликаючи, наприклад, висипання, але інколи може бути надзвичайно небезпечна реакція – набряк ротової порожнини і ускладнення дихання.
Вчені стверджують, що, скоріш за все, саме висока температура смажіння викликає хімічні зміни, які, в результаті, можуть провокувати алергічну реакцію.
Професор Квентін Сатенто, який проводив дослідження, сказав: “Це вперше, за нашими даними, коли, потенційну причину, яка може викликати алергію на арахіс, було безпосередньо виявлено”.
Дослідників вважають, що результати можуть пояснити нижчий рівень алергії у народів Східної Азії, де варені, сирі або смажені горіхи вживають частіше, ніж смажені.
Але вони попереджають, що попереду ще велика робота, перш ніж лікарі зможуть дати рекомендації щодо норм харчування.
Хімічні зміни
Професор Сатенто сказав: “Ми знаємо, що у дітей, сім’ї яких страждають на інші види алергії, ймовірно, буде розвиватися алергія на арахіс”.
“Проте наше дослідження перебуває на ранній стадії, і, ми думаємо, що було б передчасно уникати вживання смаженого арахісу і продуктів, які його містять, поки ми не отримаємо точних результатів досліджень”.
Зараз вчені вивчають методи того, як позбутися хімічних змін, які можуть провокувати алергічну реакцію.
Згідно з даними NHS Choices, алергія на горіхи, в тому числі арахіс, характерна як для дітей шкільного віку, так і дорослих.
Арахіс є однією з найбільш поширених причин смертельних алергічних реакцій на їжу.
Людям з алергію на арахіс рекомендують його не вживати та завжди носити з собою ліки, щоб знизити алергічні реакції.