Архітектура Києва: Синагога Бродського

13 Жовтня 2014 11:00

mykyiv.com.ua

mykyiv.com.ua

Синагога Бродського побудована в 1898 році у самому центрі Києва. Фінансував будівництво синагоги відомий київський мільйонер і філантроп – «цукровий король» Лазар Бродський. У будівлі є музей, у холі синагоги можна побачити роботи ізраїльського скульптора Френка Мейслера, копію ключа з відкриття синагоги в 1898 році, старовинні книги, фрагмент сувою Тори II-V ст., стоси, мезузи, Тфілін, свічники. Розробкою проекту будівлі синагоги займався інженер Георгій Шлейфер.

Саме він запропонував ідею зведення синагоги в мавританському стилі на території особистої садиби Лазаря Бродського. Однак тоді київським євреям заборонялося будувати монументальні культові споруди. Дозволялося лише пристосовувати готові будівлі під молитовні. Саме тому Бродський разом з головним рабином Євсєєв Цуккерманом вирішили перехитрити владу – вони відправили скаргу до Петербурга, до скарги додали креслення бічного фасаду з боку вулиці Рогнідинської. Саме з цього боку вулиці будівля дуже була схожа на житловий будинок. Тільки тоді Сенат Російської Імперії дозволив споруду молитовного будинку. Будівельні роботи всього за рік виконала найкраща в Києві будівельна компанія Льва Гінзбурга. Загальна сума витрат – приблизно 150 тис. рублів.

24 серпня 1898 р. у день 50-річчя Лазаря Бродського відбулося урочисте відкриття та освячення синагоги. Протягом трьох десятиліть будівля функціонувала як єврейський релігійний центр. У 1926 році будівля була конфіскувана радянською владою. І лише в 1997 році синагогу повернули єврейській громаді Києва. Якийсь час тут був ляльковий театр. Під час Другої Світової війни споруду використовували як стайню для армійських коней. Про повернення будівлі єврейській громаді вперше заговорили після здобуття Україною незалежності. У 1992 році тут вперше відсвяткували Хануку. У 1997 році ляльковий театр переїхав в іншу будівлю, а урочисте відкриття оновленої Центральної синагоги Києва відбулося в 2000 році.

Джерело: Мій Київ