Через подорожчання долара туристичні компанії провалили оксамитовий сезон

5 Жовтня 2014 15:00

static.gazeta.ua

static.gazeta.ua

У столичних туристичних компаніях рахують збитки. Через подорожчання долара вони провалили оксамитовий сезон.

“На вересень ми щороку робили ставку, бо цього місяця їдуть відпочивати ті, хто економить на літньому відпочинку, – говорить Юлія Хмельовська, менеджер київського туристичного агентства -. В оксамитовий сезон мали останній шанс заробити, але за день ледь продаємо 1-2 тура. Оксамитовий сезон у вересні провалився, бо долар і євро знову пішли вгору. Тури стали ще дорожчими, ніж влітку. Хоча щороку було навпаки. Продали 17 путівок на пивний Октоберфест у Мюнхені, хоча торік збули майже 120”.

За літо компанія заробила майже удвічі менше, ніж планувала за бізнес-планом.

“Влітку кияни літали відпочивати у Туреччину та на Кіпр, – говорить менеджер. – Щоб зекономити, у Європу добиралися автобусами замість літаків. Менше, ніж торік, купували Іспанію та Італію. По ціні мандрівки сюди стали менш доступними. Раніше їх можна було віднести до бюджетних турів. Єгипет подорожчав удвічі. Раніше тиждень за 8 тисяч можна було удвох відпочити. Тепер за ці гроші тільки гарячу путівку для одного купиш. Серйозно подорожчала Грузія. Відпочинок обійдеться щонайменше у 10 тисяч на людину”.

Туристичні агентства зараз виживають за рахунок весільних подорожей. Найчастіше молодята проводять медовий місяць у Єгипті, купують тури в Тайланд, Індію і на Шрі-Ланку.

“Тиждень відпочинку в Індії обійдеться 12 тисяч гривень. Торік за такі просили від 7, – розповідає Хмельовська. – Гарячу путівку у Шрі-Ланку зараз можна купити за 22 тисячі гривень. З харчування – тільки сніданки. Кубу, Мальдіви і Сейшели майже не запитують. Ті, хто міг собі дозволити Сейшели, або виїхали з країни вслід за Януковичем, або бояться тринькати гроші, щоб не звинуватили у марнотратстві”.

Серед київський туристів популярними стали автобусні тури. За 2999 грн продається автобусний тур через Барселону, Ніццу і Венецію. На 100 грн дешевше маршрут “Берлін – Брюсель – Париж – Кельн – Краків. У вартість не входить віза та екскурсії. Дві ночі з шести доведеться ночувати в автобусі.

Джерело: Gazeta.ua