Де і як у Києві можна купити долари

21 Жовтня 2014 08:34

eramedia.com.ua

eramedia.com.ua

“Сегодня” вибрала п’ять основних варіантів

Ситуація з готівковим доларом в Україні поліпшується: як показав моніторинг “Сегодня”, купити кілька тисяч зелених в столичних банках – цілком реально. Але для цього доведеться або побігати, або переплатити. “Сегодня” розібралася, де і як можна придбати валюту.

ЧЕРЕЗ БАНК. Почнемо з “побігати”. Після того, як НБУ почав продавати долари комбанкам за курсом 12-12,95 грн/$, багато, насамперед великі, банки почали реалізовувати готівку по 13-13,02 грн/$ (максимум $ 200 в руки в день). За валютою шикуються довгі черги – але, постоявши в них 2-3 години, придбати валюту реально. Так, у відділенні “Промінвестбанку” на Шулявці своєї черги чекали 12-15 чоловік. “Вам вже не вистачить – запізнилися. Ми валюту з ранку продаємо. Так що приходьте завтра – можливо, пощастить більше “, – спантеличила нас адміністратор. “Сбербанк Росії” також продає валюту, але тільки своїм клієнтам: як нам пояснили, щоб стати клієнтом, треба відкрити рахунок в банку за 230 грн (15 грн за відкриття, 35 – страховка, 180 – комісія за обслуговування рахунку), потім внести передоплату в гривнях з розрахунку покупки $ 200, а вже завтра зняти готівкові долари – і, при бажанні, внести передоплату на нові $ 200. Тобто, якщо витратитися на відкриття рахунку, то перші $ 200 вам обійдуться в 14,15 грн/$. Але якщо ви “зарезервуєте” собі на цьому рахунку $ 1000, то вона вам обійдеться дешевше – по 13,23 грн/$.

Більшість же банків валюту не продають, і працюють лише на звороті: реалізують те, що їм здали клієнти. Але охочих продати долари банкам мало: курс в небанківських обмінках вигідніше, покупка – 13,4-13,5, а продаж – 13,8-14 грн/$.

Євро купити простіше: їх нам пропонували навіть в тих банках, де доларами і не пахло. Так, у відділенні банку Unicredit на Героїв Дніпра можна було вільно купити 200 євро готівкою, запропонували нам європейську валюту і в касі банку ПУМБ на Мінській. “Доларів немає, але можемо продати євро. Нам неважливо, клієнт банку ви чи ні”, – сказав нам касир. Продавалися готівкові євро вільно і в двох кроках від ПУМБу – у відділенні “ПроКредит Банку”. Менеджер фінзаведенія сказала нам: “Долари з ранку були, але їх розкуповують за 15 хвилин. Коли знову завезуть – не знаю. Можете купити євро – їх поки достатньо”.

ЗВІДКИ ВАЛЮТА. Як пояснюють банкіри, наличка з’явилася завдяки аукціонам НБУ. “15 жовтня Нацбанк вже втретє провів аукціон для підтримки кас банків. Продано $ 100 млн, а всього за три аукціону – до $ 260 млн (сьогодні в НБУ обіцяють продати ще $ 200 млн. – Авт.). Ми купили валюту, і продаємо тепер населенню – в рамках еквівалента, встановленого НБУ”, – зазначив перший заступник голови правління UniCredit Bank Сергій Маноха.

За оцінками експертів, продаваної регулятором валюти вистачає на тиждень. “Перед НБУ виникла проблема – ажіотажний, часто спекулятивний попит на валюту. Регулятор вирішив відсікти спекулянтів, а для звичайних громадян, яким потрібна валюта, дати можливість її купувати за встановленим курсом. Чи не швидко, але НБУ досягає мети – валюта з’явилася в касах, хоча і не скрізь”, – говорить аналітик компанії” Простобанк консалтинг “Іван Нікітченко. За його словами, ситуація може стабілізуватися через три місяці: “Зараз НБУ жорстко контролює банки і не допускає спекуляції. Коли ситуація заспокоїться, обмеження на продаж валюти відмінять”.

ПЕРЕКУПНИКИ. Через дефіцит валюти в банках в Україні знову активізувалися “міняйли”. Зараз, як і в “лихі 90-ті”, біля обмінників топчуться люди з пачками гривень в руках, які пропонують купити-продати валюту за вигідним курсом. Ми спробували добути жадані “зелені” у одного з таких міняв, промишляє біля “Дитячого світу” в Дарниці. Літня жінка, тужливим голосом Бубнов собі під ніс “валюта, валюта”, погодилася продати нам $ 1000 за курсом 14 грн (купувала вона валюту по 13,5). Наша угода повинна була проходити в припаркованому поруч “бусику”. Незважаючи на завищений курс, клієнти у жінки були: поспостерігавши за дамою півгодини, ми стали свідками трьох угод, а ще 10 осіб поцікавилися і записали її телефон.

За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, “міняйлами” в обмінних пунктів зараз працюють “мелочевочнікі” – люди, які продають не більше $ 1-2 тис. в одні руки. І високий ризик, що клієнта обдурять, підсунувши йому серед купюр одну фальшивку. Причому залучити “міняйла” до відповідальності не вийде, адже довести факт обману неможливо. “Точки”, обслуговуючі тіньовий бізнес, зараз працюють під вивісками “Оптовий обмін валют”, кажуть експерти, а “отоварюються” у них в основному “свої” клієнти, за попередніми заявками. Правоохоронці такі операції з валютою називають незаконними – адже банки і легальні обмінні пункти платять до бюджету податок за валютні операції, міняйли ж не платять нічого. За “чорні” операції з валютою менялам загрожує штраф в 680 грн, плюс конфіскація грошей.

5 СПОСОБІВ КУПИТИ ВАЛЮТУ:
1. Відкрити мультивалютний рахунок у банку. Результат: $ 200 в руки в день по курсу 13 грн/$ з комісією. Ризик: банк може не купити валюту.
2. Чергувати під банками. Результат $ 200 в руки в день по курсу 13 грн/$. Ризик: втрачений час.
3. Чергувати під обмінниками. Результат: непрогнозіруем, але можна купити і більше $ 200 в день. Ризик: можна не купити нічого або мало.
4. Інтернет-аукціони. Результат: будь-яка сума, але за курсом вище офіційного (до 14 грн/$). Ризик: можливий обман і фальшиві купюри.
5. Знайти міняв. Результат: будь-яка сума, за курсом до 14 грн/$. Ризик: можуть підсунути фальшивку.

Джерело: Сегодня.ua