Київ готується до Еболи

26 Жовтня 2014 10:07
isecunda.com

isecunda.com

У столиці провели навчання щодо локалізації вірусу.
Вірус Ебола впритул наблизився до кордонів України — хворі уже зареєстровані в Польщі, Румунії та інших країнах-сусідах. Тож коли перший хворий з’явиться на території нашої держави — лише питання часу. Аби одразу локалізувати людину з підозрою на захворювання, посилено контроль в аеропортах України. А вчора столичні медики разом з працівниками всіх дотичних служб міста на практиці тренувалися максимально швидко та ефективно приймати хворого з підозрою на Еболу.

Близько 12-ї години дня вчора до інфекційного відділення Олександрівської лікарні під’їхала «швидка». З неї вивели хлопця у масці, за легендою — у нього підозра на зараження вірусом Еболи. На порозі його вже чекають медики, одягнуті у спеціальні герметичні костюми. Поки що це лише вигаданий випадок, і смертельна хвороба ще не перетнула кордони нашої країни. Однак саме так столичні медики за співпраці з колегами з інших дотичних служб міста вчаться швидко та оперативно реагувати на можливу загрозу.
«У Києві відбуваються навчання-тренування на випадок поширення лихоманки Ебола. Сьогодні одна з найнебезпечніших хвороб поширюється світом і наближається до кордонів з Україною. Інфіковані вже є у Польщі, Румунії. А Київ — це великий мегаполіс. Щодня з-за кордону до столиці України прибуває більше п’яти тисяч людей. І ми повинні бути готовими у випадку виявлення цієї страшної хвороби негайно реагувати, щоб її поширення не відбулося»,— зазначив Київський міський голова Віталій Кличко.
За офіційними даними, вже близько десяти тисяч людей у всьому світі інфіковані хворобою, більше п’яти тисяч померло. Симптоми смертельної недуги на початку дуже схожі до симптомів грипу: головний біль, суглобовий і м’язовий болі, біль у горлі та слабкість м’язів. Далі з’являються пронос, блювота, висип і біль у животі. Нирки і печінка перестають працювати належним чином. Починаються внутрішні кровотечі, кров може йти з вух, носа, очей та рота. Ліків від лихоманки Ебола немає, тож дуже важливо вчасно госпіталізувати пацієнта. «На жаль, ліків проти Еболи не існує у всьому світі, і єдині ліки — це стовідсоткова готовність міста до локалізації випадків захворювання»,— розповів «Хрещатику» заступник голови КМДА Михайло Радуцький.

За словами посадовця, наразі в столиці посилені заходи безпеки — в аеропортах чергують працівники СЕС. Всі «швидкі» Києва мають у своєму розпорядженні протичумні захисні костюми. До прийому можливих хворих підготовлені інфекційне відділення Олександрівської клінічної лікарні (85 місць) та дитяча лікарня № 1 (52 місця). Інкубаційний період захворювання — до 21 дня. Весь цей час і хворий, і всі особи, які з ним контактували, в тому числі медперсонал, не можуть залишити лікарняний заклад. При цьому від госпіталізації відмовитися не можна — це кримінальна відповідальність. Як запасний варіант — місто готове виділити ще майже 1,5 тис. ліжок для госпіталізації хворих. У тренуваннях також взяли участь фахівці з Одеського протичумного інституту ім. І. Мечникова, які зможуть протягом кількох годин виїжджати у будь-яке місто України для забору аналізів і діагностування лихоманки в лабораторії інституту.
До речі, вперше спалахи гарячки Ебола було зареєстровано у 1976 році у сільських місцевостях на півдні Судану та півночі Заїру. Тоді спалах обмежився кількома населеними пунктами, зокрема селищем на березі річки Ебола, звідки і пішла назва хвороби. На сьогодні існує п’ять штамів вірусу, і цьогоріч світу довелося зіштовхнутися зі спалахом одного з найбільш агресивних з них. Вірус Ебола не передається повітряно-крапельним шляхом, лише при контакті з біологічними рідинами хворого. Заразитися можна і при контакті з одягом, речами інфікованого

Джерело: Хрещатик