Мед та його цілющі властивості

11 Жовтня 2014 11:24

esc.lviv.ua

esc.lviv.ua

Споконвіку бджоли дивують нас своєю «мудрістю» у виборі найцінніших речовин, що входять до складу нектару і пилку, які вони збирають, вилітаючи на збір.

Мед може заповнити будь-який пробіл в щоденному харчуванні. Люди, обізнані про харчову цінність меду, більше схильні до регулярного його вживання, ніж ті, хто має про нього досить туманне уявлення. Лікар, що ознайомився з усіма властивостями меду, зазвичай намагається прописувати його пацієнтам, яким необхідно як-небудь змінити режим харчування.

Дослідним шляхом доведено бактерицидні властивості меду, тобто те, що мед є середовищем, в якім неможливе існування бактерій через вміст у ньому калію. Калій відбирає вологу в бактерій, без якої неможливо їх існування.

У сільськогосподарському коледжі штату Колорадо д-р Секетт, бактеріолог, досліджував бактерицидні властивості меду. По правді кажучи, він не вірив, що мед може руйнувати хвороботворні бактерії. У своїй лабораторії він поміщав різні хвороботворні мікроби в чистий мед. Результати були вражаючі. Протягом декількох годин, або, принаймні, через кілька днів всі хвороботворні мікроорганізми гинули. Збудники черевного тифу гинули через 48 годин.

Інші мікроби, названі А і Б, подібні тифозним, гинули вже через 24 години. Рухливі мікроби, виявлені в кишечнику і воді, схожі на бацили тифу гинули — через 5 годин. Мікроби, що викликають хронічну бронхопневмонію, гинули на четвертий день. У меду гинули також специфічні бактерії, які є збудниками ряду захворювань, таких як перитоніт, плеврит і гнійний абсцес. Мікроби, що викликають дизентерію, гинули через 10 годин. Подібні відомості можна отримати в Бюлетені № 252, опублікованому експериментальною станцією, де лікар Секетт проводив свої досліди. Його висновки підтвердили й інші дослідники. Наприклад, д-р Стертевант, бактеріолог відділу ентомології Вашингтон; д-р Локхед, співробітник відділу бактеріології в Оттаві, Канада, і багато інших.

Про користь меду відомо ще з тих часів, коли землю населяли первісні люди. Одного разу випадково виявивши гніздо бджіл і спробувавши золотистого нектару, вони стали систематично полювати на гнізда бджіл і збирати мед.

Протягом століть мед, що виробляється бджолами з нектару квітів, був єдиним солодким продуктом, доступним людині. В останні роки з’явилося багато замінників меду, використовуваних у харчуванні людей у вигляді цукру, одержуваного в процесі переробки. Але до цього часу мед являє собою єдиний солодкий продукт, що володіє рядом цінних властивостей як ніякий інший.

Особливий інтерес мед являє з точки зору задоволення потреб людини в необхідних мінеральних речовинах. Це дуже важливо, тому що більшість з нас розуміє, що середній харчовий раціон виразно відрізняється недоліком необхідних організму мінеральних речовин. Ми звикли до дуже багатьох продуктів, які в процесі виробництва частково втратили свій природний мінеральний склад і, таким чином, втратили в певній мірі свою цінність. Тому дуже важливо знати, які саме мінеральних речовин бракує в споживаної нами їжі і яким шляхом може бути заповнений цей недолік.

До складу меду входять залізо, мідь, марганець, двоокис кремнію, хлор, кальцій, калій, натрій, фосфор, алюміній, магній. У кінцевому рахунку всі ці елементи надходять у мед з грунту, на якім ростуть рослини, а через рослини — в нектар, що є основною речовиною, використаною бджолами для виробництва меду. Очевидно, склад меду повинен варіювати відповідно до рівня мінеральних запасів у грунті.

Протягом ряду років мінеральний склад меду не брався до уваги, оскільки припускали, що мінеральні речовини містяться в меду в дуже незначній кількості. В даний час відомо, однак, що багато мінеральних речовин необхідні людському організму в дуже незначній кількості для підтримки мінерального балансу. Мед містить відповідну кількість мінеральних речовин, необхідних для задоволення потреб нормального людського організму. Професор X. А. Шуіт з кафедри хімії Університету штату Вісконсін сказав про зміст мінеральних речовин в меду: «З життєво важливих мінеральних елементів мідь, залізо і марганець, здається, містяться в більшій кількості в темних медах, ніж у світлих. З точки зору поживної цінності залізо має велике значення у зв’язку з вмістом в крові гемоглобіну. Гемоглобін утворюється на підставі поживних речовин, що надходять з їжею. Він переносить кисень, необхідний тканинам тіла. Тільки завдяки вмісту заліза, гемоглобін має здатність утримувати кисень.

Мідь, ймовірно, стимулює терапевтичну здатність заліза до відновлення гемоглобіну крові у пацієнтів, які страждають анемією. Іншими словами мідь активізує залізо. Ми, проте, не маємо точних даних про переваги марганцю як компонента їжі, але ми все ж знаємо, що цей елемент є необхідним компонентом раціону. Деякі дотримуються думки, що його функції більш-менш аналогічні з міддю, або він виконує допоміжну функцію поруч з дією міді, спрямовану на утворення гемоглобіну крові. Інші, однак, вважають, що в процесі формування гемоглобіну залізу допомагає тільки мідь. Однак, доведено, що марганець виконує суто специфічну функцію в процесі живлення організму.

Який зміст вітамінів в меду? Оскільки мед — чудовий, натуральний продукт, можна думати, що до його складу повинні входити вітаміни. Пилок багатьох квітів відрізняється підвищеним вмістом вітаміну С у порівнянні з майже будь-яким виглядом фруктів або овочів. У меду міститься пилок. Очевидно, в медах з найбільшим вмістом пилку більше вітаміну С, ніж в інших.

Встановлено цікавий факт, що мед — прекрасне середовище, в якім зберігаються вітаміни, чого не завжди можна сказати про овочі та фрукти. Наприклад, зірваний шпинат втрачає 50% вмісту в ньому вітаміну С протягом 24-х годин. При зберіганні фрукти втрачають значну частину вмісту в них вітамінів. Подібно до більшості продуктів з високою концентрацією цукру, в меду мало тіаміну, але доволі велика кількість рибофлавіну і нікотинової кислоти. Тим не менш, до складу меду входять всі вітаміни, які дієтологи вважають необхідними для здоров’я.

Якщо тростинний цукор і крохмаль піддаються процесу інверсії в шлунково-кишковому тракті під впливом ферментів, перетворюючись на прості цукри, то мед — уже готовий до засвоєння організмом продукт, перероблений бджолами. Організм здорової людини здатний перетравлювати цукор. Але для хворого, у якого не вистачає двох ферментів: інвертази та амілази, і в якого малоактивна травна система, споживання меду має велике значення, тобто при цьому організм позбавляється від зайвого навантаження — виконання процесу інверсії цукрів.

Мед — не лише смачний продукт, який можна вживати на десерт у різних видах, це — цінний комплекс поживних елементів, які грають велику роль у (процесах асиміляції. Він швидко звільняє енергію, що витрачається в період найбільшої денної активності людини. Нижче наводиться ряд переваг меду над іншими цукрами:
1. Він не подразнює слизову травного тракту.
2. Легко і швидко засвоюється організмом.
3. Швидко звільняє необхідну енергію.
4. Дозволяє спортсменам і фізкультурникам, що витрачають багато енергії, швидко відновлювати сили.
5. Легше за всіх інші цукри пропускається нирками.
6. Надає природний, злегка послаблюючий ефект.
7. Надає заспокійливий (седативний) вплив на організм.
8. Це доступний і не надто дорогий продукт.

Однак, одними з найбільш важливих значень меду є його терапевтичні і цілющі властивості, що грають велику роль для людини протягом всього його життя. Де ще можна знайти такий ефективний заспокійливий засіб,що сприятливо впливає на нервову систему легко збудливих людей, не заподіюючи шкоди організму, як мед? Або яке снодійне може бути краще, ніж натуральний мед? Мед робить також заспокійливу дію на шлунок.

Мед зменшує різкий, дратівливий кашель, зменшує біль при артриті.Мед також допомагає старим людям у підтримці здоров’я.Мед дозволяє заповнювати численні прогалини в літанії, в живильній цінності щодня споживаних продуктів.Тож споживайте мед в своєму щоденному раціоні і будьте здорові!