Музей історії Києва представить унікальну продукцію Експериментального кераміко-художнього заводу

3 Жовтня 2014 14:00

upload.wikimedia.org

upload.wikimedia.org

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Сьогодні у Музеї історії міста Києва, що на вул. Богдана Хмельницього, 7, відкриється виставка, яка присвячена 90-річчю одного з найвідоміших порцелянових заводів України та СРСР — Київського порцелянового заводу. Організатором виставки виступив Олександр Цапенко — один з колишніх акціонерів цього підприємства. Про це УНН повідомили у прес-службі КМДА.
Триватиме виставка до 27 жовтня.
Як повідомили спеціалісти Музею, Київський порцеляновий завод свого часу містив у своїй назві слово “експериментальний”, що відображало творчу складову його діяльності. У стінах підприємства працювали кращі українські художники і скульптори. Фактично, підприємство було творчою лабораторією для всієї порцеляно-фаянсової промисловості України.
Особливістю виставки є те, що на ній вперше будуть представлені предмети з приватних колекцій, які ніколи раніше не експонувалися. Також відвідувачі зможуть побачити архівні документи, відеоматеріали, які розповідають про етапи творчого шляху колективу заводу, світлини з історії підприємства, що були збережені колишніми працівниками заводу (серед них — фото з родини художників-технологів та організаторів виставки Цапенків). До експозиції увійшли класичні та найновіші скульптурні роботи легендарного головного художника заводу Владислава Івановича Щербини.
Продукція заводу, що був флагманом української порцеляново-фаянсової галузі у ХХ столітті, донині зберігається у багатьох домівках киян і мешканців інших населених пунктів України та країн СНД. Ексклюзивні твори виробництва підприємства прикрашають експозиції провідних музейних установ Європи, Азії та Африки.
Відкриття виставки відбудеться 3 жовтня 2014 р. о 18:00.