Надія для безнадійних

16 Жовтня 2014 14:00

kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

У міську клініку № 2 передали нове обладнання для онкохворих

Міській клінічній лікарні № 2 столична влада та волонтери подарували нове обладнання. Воно створить більш комфортні умови перебування для онкохворих пацієнтів паліативного відділення, яких вже неможливо вилікувати. Також з цією метою в будівлі проводиться ремонт. Завдання й прагнення лікарів — полегшити страждання та створити в лікарні домашню обстановку.

Місто разом із волонтерськими організаціями продовжує забезпечувати необхідним обладнанням паліативне відділення лікарні № 2. Також тут тривають ремонтні роботи, що створить кращі умови для пацієнтів.

Відповідно до умов меморандуму про співпрацю між Департаментом охорони здоров’я КМДА та ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної і хоспісної допомоги» Київській міській лікарні № 2 було передано першу частину пожертви у розмірі 119 тис. 636 грн. На ці кошти придбали майно для матеріально-технічного оснащення паліативного відділення та оплатили роботи зі встановлення металопластикових вікон. Ще на 139 тис. грн обладнання надала Ліга. На них облаштовані всім необхідним виїзна мультидисциплінарна команда спеціальної паліативної допомоги та навчально-методичний центр. «Ми подарували функціональні ліжка, тумбочки, спеціальні матраци, яких бракувало. Паритетно із міською владою ми робимо ремонт, утеплюємо приміщення, покращуємо умови для пацієнтів»,— пояснює голова правління «Української ліги сприяння розвитку паліативної і хоспісної допомоги» Василь Князевич.— У закладі доглядають за тяжкохворими людьми, шансів на вилікування яких вже немає. Завдання персоналу — зменшити симптоми хвороби та дозволити пацієнтам повноцінно жити». Кількість таких хворих у столиці щорічно сягає 12 тис. З них лікування проходить 380—420. Кожен пацієнт перебуває в стаціонарі у середньому 18—20 діб.

Головний лікар міської клінічної лікарні № 2 Анатолій Воронін розповів: «Після симптоматичного лікування люди повертаються додому і продовжують жити звичайним життям. У разі погіршення стану вони повертаються, і проводиться новий курс за необхідності. Ми навчаємо правильної поведінки й рідних та близьких пацієнтів. Також ми намагаємося створити якомога комфортніші умови для людей. Вони мають почувати себе як удома». В лікарні перебувають переважно онкохворі, які пройшли всі процедури, проте шансів вилікувати яких вже немає. Про них турбуються та всіма засобами намагаються зменшити їхні страждання. Також про клініку «Хрещатику» розповів заступник директора Департаменту охорони здоров’я КМДА Олександр Курмишов: «На території лікарні розміщений єдиний хоспіс на лівому березі столиці. Він запрацював першим у місті — вже багато років тому. Нове обладнання допоможе поліпшити стан лежачих пацієнтів, хвороби яких знаходяться вже у невиліковній стадії».

Наразі ж у столиці функціонує три хоспіси: відділення паліативної медицини на 25 ліжок Київського міського клінічного онкологічного центру, хоспісне відділення на 30 ліжок у Київській міській лікарні № 2 та хоспісне відділення на 70 ліжок Київської міської лікарні № 10