Пам’ятник «Луїджі і Мокрина» у Маріїнському парку столиці

9 Жовтня 2014 19:00

mykyiv.com.ua

mykyiv.com.ua

Пам’ятник «Луїджі і Мокрина» – одна з найромантичніших скульптур Маріїнського парку. Відомий він також під назвами «Історія кохання» або «Пам’ятник закоханим». Шукати пам’ятник слід у найвідповіднішому для нього місці – біля мосту закоханих у Маріїнському парку. Зворушлива скульптура, що зображає закоханих бабусю і дідуся, з’явилася в Маріїнському парку в травні 2013 року.

Історія кохання Мокрини Юзрук і Луїджі Педутто, яким присвячений пам’ятник, не залишає байдужим. Зустрілися українка Мокрина та італієць Луїджі в австрійському таборі для військовополонених у 1943 році, де й провели разом два роки. Після закінчення війни закоханим довелося розлучитися. Мокрину відвезли на батьківщину, а у Луїджі залишився тільки клаптик паперу з її адресою. Проте потрапити в післявоєнний СРСР було майже неможливо. Згодом дівчина вийшла заміж, народила двох дітей. А Луїджі одружився на батьківщині, у нього теж народився син. Знову закохані зустрілися після 65 років розлуки в студії телепередачі «Жди меня». Кілька хвилин вони не могли випустити один одного з обіймів.

Саме цей момент і відобразили скульптори. Пізніше Мокрина і Луїджі їздили один до одного в гості, а Луїджі навіть запропонував коханій руку і серце. Але бути разом їм вже не судилося: 10 серпня Луїджі помер від серцевого нападу. Автори пам’ятника – скульптори Григорій Костюков та Олександр Моргацький – задумали не тільки розповісти всім про цю унікальну історії кохання.

Джерело: Мій Київ