Православні відзначають Покров Пресвятої Богородиці

14 Жовтня 2014 11:45

ukr.segodnya.ua

ukr.segodnya.ua

Відзначають свято, згадуючи дивовижну подію, що сталася багато століть тому
14 жовтня – день свята Покрови Пресвятої Богородиці, є в народному уявленні кордоном між восени і зимою.

Православні люди в усі часи з особливим шануванням ставилися до Богородиці. В них жила тверда віра: Пресвята Богородиця позбавляє від всіх бід і печалей. Божу Матір в народі вважали найкращою захисницею дітей і молодих дівчат. Завдяки цьому Покрова Пресвятої Богородиці – одне з найулюбленіших і шанованих свят на Русі, пише MLady.net.

Відзначають свято Покрови 14 жовтня (1 жовтня за старим стилем), згадуючи дивовижна подія, що сталася багато століть тому. Більше 1000 років тому, в 910 році від різдва Христового, жителі Константинополя стали свідками чудесного порятунку. У той час місто вже багато днів був в облозі сарацинів, і всі жителі розуміли: пройде ще кілька днів, і Царгород впаде.

Всі думали, що вже ніщо не здатне врятувати оплот християнства. Сарацини біля стін міста вже готувалися святкувати перемогу. Вже ні на що не сподіваючись, вночі напередодні 14 жовтня жителі зібралися у Влахернському храмі, де зберігалася риза Богоматері, її головний покрив і частина поясу. Виходить від усієї душі молитва християн здійснила справжнє диво – вони побачили Пресвяту Богородицю, що йде до них в оточенні ангелів.

Підійшовши до людей вона схилила коліна і почала палко молитися разом з усіма. Потім Богородиця зняла зі своєї голови покров і простягнула його над тими, хто був у церкві, захищаючи людей від усіх ворогів. За переказами, покрив Діви Марії сяяв яскравіше за сонце, а люди в храмі в одну мить відчули благодать, що зійшла на них.

Приголомшені побаченим люди вийшли з храму і розповіли про побачене іншим жителям, а вранці сталося чудо – вороги відступили від стін Константинополя, і місто було врятовано. З того моменту люди, що опинилися перед лицем небезпеки в біді якої небезпеки зверталися за допомогою до Діви Марії – вони були впевнені, що вона за кожного з нас заступиться та убезпечить своїм покровом від усіх нещасть.
Прикмети, обряди і гадання на Покрову
14 жовтня прощалися з осінню і зустрічали зиму. Говорили: “На Покрову до обіду – осінь, а після обіду – зима”. І щоб прожити зиму в достатку і теплі, проводили обряди. В цей день господині перший раз розводили вогонь в печі, причому обов’язково використовували гілки плодових дерев: щоб наступного року сади дали хороший урожай, а сім’я процвітала. А ще – щоб в оселі завжди було тепло і затишно.

Зараз, на жаль, далеко не у кожного є в хаті піч, але кілька маленьких гілочок яблуні можна розпалити, поклавши на блюдце. Ароматний димое після цього древнього обряду позитивно вплине на ауру вашого будинку і, будьте впевнені, майбутній рік ви проведете и достатку.

До свята Покрови на Русі утеплювали житло і пекли млинці. Перед тим як сідати за святковий стіл господиня будинку обходила всі кути з тарілкою рум’яних млинців і тільки після цього, прочитавши молитву Пресвятій Богородиці, пробувала їх на смак. Також для застілля пекли спеціальний Покровський коровай яким пригощали всіх родичів і сусідів. А залишки короваю сушили і ховали до Великого Посту.

Всі головні обряди 14 жовтня о свято Покрова виконувала жінка, господиня будинку. В цей день кожна мати намагалася захистити дітей покровом від усіх бід. Для цього, тримаючи в руках ікону Богородиці, жінка ставала на лаву, щоб опинитися над близькими, як колись у храмі Діва Марія з покривом з’явилася в повітрі над віруючими. Всі діти в родині не залежно від віку опускалися на коліна, і мати казала:

“Як Цариця Господня покровом землю всю накриває, так і я плід лона свого накриваю від усякої напасті. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.”

З Покрови починають грати весілля. “Покров, покрив, покрий мою голову хоч хустинкою, хоч ганчіркою, аби не залишилася я в дівках” – така змова зазвичай примовляли молоді незаміжні дівчата, прикрашаючи ікону Діви Марії власноруч вишитим рушником. Причому не тільки примовляли, а й зверталися до Богородиці з молитвами-проханнями. Побистее зустріти нареченого, да щоб він був молодий, красивий і багатий – це не мрія кожної дівчини? Якщо ви ще незаміжня – можете перевірити старовинні обряди на собі.

Покрова Пресвятої Богородиці завжди вважався дівочим святом. В народі досі існує безліч прикмет на 14 жовтня. Так, вважається, якщо на Покрову вітряно – буде великий попит на наречених; якщо напередодні вночі випаде сніг – буде цього року багато весіль.

Щоб знайти пошвидше свого судженого, дівчата на свято Покрова проводили різноманітні обряди. У ніч на 14 жовтня кожна дівчина, яка мріє про швидке заміжжя, примовляла: “Покрий землю сніжком, а мене – женишком”. І лягала спати, ні з ким не розмовляючи. Якщо у сні з’явиться суджений – скоро весілля. В іншому випадку доведеться почекати.

Також напередодні 14 жовтня дівчата намагалися дізнатися, хто до них посватає. Наприклад, ворожили на солоних варениках. Перед тим як лягти спати, дівчина з’їдала штук п’ять чарівних вареничків і вимовляла: “Суджений-ряджений, принеси мені водички напитися”. Хто присниться, той і наречений.

На свято Покрова дівчину з самого ранку бігли до церкви і ставили свічку Діві Марії. Вважалося, що хто раніше поставить свічку, той раніше й заміж вийде. За полум’я свічки дізнавалися своє майбутнє: рівний вогник означл тиху, спокійну жізньн. Якщо свічка горіла яскраво, сильно, з переморгуванням – то і життя буде яскрава. Якщо свічка при горінні потріскувала, значить, життя у дівчини буде дуже бурхливим.

Ще на свято Покрови ворожили на зернах. Увечері майбутня наречена обходило все село і набирала потроху води з 9 криниць, а після варила в ній варила 72 пшеничних зерна. З цією пшеницею треба було відійти від свого будинку на 72 кроки і розкидати зерна. А вночі дівчина приходила туди ж і піднімала з землі те, що попадеться під руку. Якщо візьме варене зерно – чоловіка знайде молодого і багатого, якщо в руці виявиться тріска або гілочка – він буде теслею, знайдений папірець обіцяє нареченого грамотного і заможного, а зачерпне одну землю – жити їй з хліборобом.

За допомогою кільця дівчата вгадували, хто у них народиться – хлопчик чи дівчинка. Кільце опускали в склянку з водою, потім, підвішене на тоненькій нитці, повільно опускали біля руки того, на кого ворожать. Якщо предмет кільце починало рухатись по колу – народиться дівчинка, якщо кільце рухалося вперед-назад- народиться.

Збираючись разом, дівчата ворожили: яка з них першою вийде заміж. Яким чином? Відрізали нитки однакової довжини і підпалювали їх. У кого з дівчат нитка догорить швидше – та першою і виявиться заміжнью. Якщо нитка погасла відразу або згоріло менше половини, то, на жаль, весілля відкладається.

Також було популярним ще одне цікаве і веселе ворожіння на нареченого. В блюдце викладали різні предмети, а дівчата не дивлячись, з зав’язаними очима, обирали один з них. По тому, який предмет попався, і судили про майбутнє нареченого. Як правило, значення предметів були наступні: зола – бідна, важке життя, цукор – життя буде багате і веселе, цибулина – багато сліз пролити доведеться, чарка – чоловік буде п’яницею, срібне кільце – тихе, спокійне сімейне життя, золоте кільце – жених буде дуже багатий і впливовий.

Джерело: Сегодня.ua