Смакуйте з користю

16 Жовтня 2014 20:30

kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

Чому варто щоденно включати в свій раціон кисломолочні продукти

Про користь кисломолочних продуктів знають усі. Однак не всім, мабуть, відомо, в чому саме ця користь, хоча багато хто обирає чи то кефір, чи то йогурт як «перекус» впродовж дня. Тож «Хрещатик» вирішив нагадати цікаві факти про ці важливі продукти харчування та зібрати поради фахівців, на що варто звертати увагу при їх споживанні.

Сьогодні в суспільстві активно пропагується здоровий спосіб життя. А для того, щоб бути здоровим та підтримувати тіло в тонусі, потрібно правильно харчуватися. Хоча, з іншого боку, сучасний стрімкий темп життя та напружений графік роботи диктують свої умови і призводять до того, що нам часто впродовж дня бракує часу нормально поїсти. Відповідно, це негативно позначається на стані здоров’я та спричинює виснаження організму. Альтернативою тут можуть стати кисломолочні продукти. І хоча «перекус» ними не замінює повноцінного прийому їжі, проте на кілька годин може втамувати голод і поповнити наш організм енергією. Крім того, вони зміцнюють імунітет, нормалізують мікрофлору кишковика, поліпшують роботу шлунково-кишкового тракту, а також обмін речовин. До того ж, ці продукти є джерелом значної кількості поживних речовин, різних видів кисломолочних бактерій та пребіотиків, вітамінів і мікроелементів, які просто незамінні для нашого організму.

Тож недаремно вони залишаються одними з найбільш затребуваних для щоденного харчування. Але щоби дійсно можна було говорити про корисність таких продуктів для нашого організму, купуючи йогурт, кефір або ряжанку, необхідно уважно читати склад продукту, а також термін його зберігання. Інакше — придбавши несвіжі продукти, можна легко нашкодити своєму здоров’ю.

Солодко та поживно

Йогурт не лише смачний і поживний, але й має унікальні властивості. Та головне, що відрізняє йогурт від інших кисломолочних продуктів — це так звана «болгарська паличка».

«Основні компоненти, які відрізняють йогурт від інших кисломолочних продуктів, це два мікроорганізми: Lactobacillus bulgaricus і термофільний стрептокок. Якщо ви читаєте етикетку йогурту і бачите там іншу закваску, то це не йогурт»,— стверджує кандидат медичних наук, старший науковий співробітник Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАН України Ірина Матвієнко.

Ще однією позитивною властивістю йогурту є те, що він забезпечує організм як пробіотиками, так і пребіотиками. «Пробіотики — це і є ці наші хороші мікроорганізми, але їм потрібні ще й пребіотики — ті компоненти їжі, які людина не перетравлює, але вони потрібні їй для живлення позитивних мікроорганізмів. Якщо цього не буде, не приживуться хороші мікроорганізми в людському кишковику. Тому сучасні виробники намагаються зараз наситити пребіотиками йогурти. Це може бути лактулоза, олігосахариди, фруктоза. Власне, цим і пояснюється додавання до йогурту фруктів. Це не тільки підсилює смакові якості, але й збагачує продукт олігосахаридами, якими харчуватимуться позитивні мікроорганізми і, таким чином, розмножуватимуться в нашому кишковику»,— розповіла пані Матвієнко.

З її слів, щоденне вживання йогуртів позитивно впливає на здоров’я людини. Водночас, рекомендовано їх споживати окремо між основними прийомами їжі — як самостійний продукт, даючи можливість позитивним мікроорганізмам закріпитися в шлунково-кишковому тракті. І в жодному разі, наголошує фахівець, не запивати ними основний прийом їжі.

«Йогурт має бути кімнатної температури, його не можна підігрівати в мікрохвильовій печі. Правильне вживання йогуртів врятує і дитину, і дорослу людину від зайвих медикаментів. Споживаючи 400 грамів йогурту щодобово, ви забезпечуєте себе 1/5 частиною потреби білка»,— зазначає пані Матвієнко. Окрім того, за її словами, йогурт здійснює колосальний вплив на імунну систему. Так, позитивні мікроорганізми, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, починають свою життєдіяльність, продукуючи ферменти, вітаміни і мікроелементи, які надзвичайно важливі для людського здоров’я. До того ж, стимулюється в організмі запуск протипухлинних чинників, а також покращується травлення і самопочуття внаслідок вироблення потрібних вітамінів.
Не може не тішити, що ті йогурти, які продаються в магазинах, в основному досить високої якості. Зокрема в результаті перевірки Центром експертиз «ТЕСТ» нещодавно було досліджено 7 зразків цього продукту від найвідоміших торгових марок. «Ми перевіряли жирність йогуртів, оскільки молочні продукти часто можуть фальсифікуватися саме за рослинними жирами. Щодо жирності зауважень не було. Також ми намагалися знайти синтетичні барвники і підсолоджувачі. На щастя, нам це не вдалося. Щодо крохмалю, то він був заявлений в усіх зразках йогурту і був там виявлений»,— розповів керівник Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Валентин Безрукий. Також, за його словами, у складі йогуртів виявили корисні бактерії, а виробники чесно вказували склад своєї продукції, у тому числі й використовувані харчові добавки.

Дієтичний та легкий

Інший кисломолочний продукт, про який далі йтиметься — це кефір. Фахівці визнають: порівнювати, що корисніше — кефір, йогурт чи ряжанка, недоречно, адже смакові якості споживача в даному випадку відіграють визначальну роль. Лікарі ж пояснюють, що ці продукти відрізняються лише кисломолочними заквасками, які за своїми властивостями корисні, але кожна по-своєму. Для виготовлення кефіру використовують «кефірні» грибки: молочнокислі стрептококи, оцтовокислі бактерії, палички та дріжджі. Він допомагає втамувати відчуття голоду — при тому, що це поживний, але низькокалорійний продукт. Кефір є джерелом необхідних для нашого організму вітамінів, амінокислот, а також містить білок і кальцій, який легко засвоюється організмом.

Також цей продукт покращує стан шлунково-кишкового тракту, поліпшує обмін речовин та нормалізує мікрофлору, виводить шлаки й токсини з організму, має лікувальні властивості, а також чимало інших переваг. До речі, побутує думка, що свіжий одноденний кефір має й легку проносну дію. Але якщо продукт постоїть кілька діб, то його вплив на організм стає протилежним — він кріпить.

«Науково це не доведено, хоча дійсно є такі припущення. Але кожен організм діє дуже індивідуально і його реакція при цьому різна,— пояснює Ірина Матвієнко.— Та головне при цьому інше — щоб кефір був свіжим. Особливо слід зважати на умови зберігання, аби ємність, у якій він знаходиться, не зазнала пошкодження під час транспортування. Оскільки це позначається на його якості. Якщо кефір хоча б трохи постоїть у теплі і упаковка здується, а людина, незважаючи на це, все ж вип’є його, замість явної користі цілком отримає дискомфорт — здується живіт, з’являться надмірне газоутворення й інші неприємні відчуття».

Зважаючи на те, що кефір — це продукт дієтичного харчування, багато хто полюбляє проводити кефірні розвантажувальні дні. Однак лікарі застерігають — це може мати серйозні наслідки для здоров’я. «Не поспішайте випробовувати на собі те, що прочитали в Інтернеті або побачили по телевізору. Перед цим варто проконсультуватися з лікарем і зрозуміти, чи підходить вам такий спосіб схуднення чи очищення організму. Якщо у людини нормальний або знижений рівень кислотності, то чому б не додати його у свій раціон, який тільки поліпшить ситуацію. Але якщо підвищена кислотність, коліти (захворювання травної системи, що характеризуються розвитком запалення в слизовій оболонці стінки товстої кишки) тощо, то навпаки — можна тільки погіршити ситуацію»,— зауважує пані Матвієнко.

За її словами, здоровій людині достатньо споживати дві склянки на день такого кисломолочного продукту для нормального функціонування організму.

Все корисне в міру

Ще один вид кисломолочних продуктів — ряжанка. Вона окрім того, що має унікальні смакові властивості, ще й багата на вітаміни груп А, В, С и РР, макро- і мікроелементи. Цей продукт легко засвоюється організмом та містить значну кількість кальцію та фосфору. В одній склянці міститься 1/4 необхідної добової норми кальцію і 20 % добової норми фосфору.

Доведено, що ряжанка покращує травлення, нормалізує мікрофлору кишковика, зміцнює імунітет, регулює вироблення гормонів в організмі, очищує його від шлаків. Лікарі рекомендують вживати її при хворобах внутрішніх органів, захворюваннях печінки, нирок, жовчного міхура.

Проте, навіть враховуючи всі переваги, зловживати цим продуктом не варто. Зокрема не рекомендується вона до споживання людям, які мають підвищену шлункову кислотність, індивідуальну непереносимість молочних продуктів. Окрім того, варто пам’ятати, що ряжанка належить до висококалорійних кисломолочних продуктів, а тому зловживання нею може обернутися зайвими кілограмами. Для підтримання нормального функціонування організму достатньо споживати близько однієї склянки на день. Однак несвіжий продукт стане причиною отруєння, тому необхідно вивчати уважно етикетку упаковки та зважати на її зовнішній вигляд.

Загалом же, як визнають фахівці, сьогодні якість кисломолочних продуктів на полицях магазинів досить висока, оскільки молочний ринок в Україні конкурентоспроможний, а виробники турбуються як про якість своєї продукції, так і про здоров’я споживачів