Сто облич Парижа

16 Жовтня 2014 20:00

kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

Мистецьке бачення французької столиці втілилося в малюнках

В музеї «Духовні скарби України» відкрилася виставка, яка демонструє сто варіантів обкладинки уявного літопису The Parisianer («Парижанин»). На них ілюстратори з різних країн передають нюанси життя та власні уявлення про Париж.

Куратори проекту, художники Ореллі Полле та Мікаель Пріжан, які є засновниками мистецької асоціації «Le lettre P», дали митцям цікаве завдання: намалювати обкладинку неіснуючого журналу The Parisianer (орієнтуючись на стиль престижного видання The New-Yorker, побачити свою роботу на обкладинці якого мріє кожен ілюстратор), відтворивши у малюнку образ Парижа та його мешканців. Відгукнулися не лише французькі художники, а й ілюстратори з Бельгії, Чехії, Італії й Великої Британії. Своєрідні «вправи зі стилю» об’єднує шарм, легкість та іронія.

Проект вийшов різноманітним і досить несподіваним. Тут немає моди, спорту чи кіно, якими славиться Париж. Але, звісно, є кохання, хоча й не завжди романтичне — зокрема секс-шопи та дівчата «легкої поведінки». Однією з головних тем стала самотність у натовпі великого міста, в тому числі й переповнений громадський транспорт, в якому всі кудись поспішають. Чільне місце посідає добірка ілюстративних зображень Ейфелевої вежі: у вигляді жінки, викладена з сірників та навіть зображена як помешкання бомжів (які теж є реаліями Парижа). Малюнки відтворюють бурхливе життя столиці: демонстрації, які проводяться з будь-якого приводу, туристи й музеї, парки і вулиці, дощі та їжа. Серед авторів є й відомі французькі митці — Серж Блош (він намалював чоловіка із зізнаннями в коханні Парижу по всьому тілу) та Перрін Дорен (яскрава різнокольорова графіка). Спеціально для української виставки Віржіні Морган намалювала Київ очима парижанина — саме це зображення Софії Київської стало афішею проекту.

До речі, The Parisianer вперше «гастролює» за межі Парижа, а після Києва виставку планують показати і в інших українських містах. Побачити замальовки з життя французької столиці кияни мають змогу в музеї «Духовні скарби України» (вул. Десятинна, 12) до 26 жовтня. Вхід вільний