Тиждень під знаком моди

16 Жовтня 2014 19:00
kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

В Києві колекції «весна—літо» представляють 75 дизайнерів

Упродовж п’яти днів в «Мистецькому Арсеналі» і не тільки триває головна модна подія сезону — 35-й Ukrainian Fashion Week. В її насиченій програмі близько 60 подій: покази, презентації та лекції.

З 15 по 19 жовтня у столиці проходить Український тиждень моди, який традиційно восени представляє бачення дизайнерів сезону «весна—літо» наступного року. Здавалося б, яка мода в такі складні часи? Але не варто піддаватися стереотипам. «Ми хочемо продемонструвати незламний дух і таланти українців, які прославляють нашу країну не лише на Батьківщині, а й за кордоном»,— запевняє засновник і голова оргкомітету UFW Ірина Данилевська.

Цьогоріч Ukrainian Fashion Week відбудеться у повному обсязі. Розпочався він допрем’єрним показом картини «Святий Лоран. Страсті великого кутюр’є», що виходить в прокат в кінотеатрах «Київ» і «Жовтень». Номінант на Золоту пальмову гілку Каннського фестивалю, байопик Бертрана Бонелло розповідає про молоді роки кутюр’є (його зіграв французький секс-символ Гаспар Ульєль) — період з 1965 по 1976, коли талановитий дизайнер здійснює «революцію», одягнувши жінок у смокінги.

Окрім стандартних показів на головному майданчику — «Мистецькому Арсеналі», — кілька дизайнерів (Ірина Каравай, Анастасія Іванова та Серж Смолін) представлятимуть колекції в інших місцях. Така тенденція давно поширена в світі, наприклад, Карл Лагерфельд влаштовував покази Сhanel в аеропорту Лос-Анджелеса та посеред вулиці в Сан-Тропе, а модний дім Fendi — на Великій китайській стіні. Окрім дефіле, на тижні моди пройде і 18 презентацій — на кількох art-fashion просторах та іменних fashion spaces «Мистецького Арсеналу», що стануть майданчиками для знайомства з дизайнерами. Зокрема Катя Березницька представить арт-проект на перетині візуального мистецтва та моди POKROVA, а Зінаїда Ліхачова — колекцію «Зіткані», присвячену Тарасові Шевченку, у вигляді багатошарової конструкції з відеоінсталяцією і музичним супроводом, написаним композиторкою Аллою Загайкевич.

Окремі проекти готують і іноземні дизайнери. На Georgia Art Fashion space грузинський модний простір презентують 8 учасників, серед яких David Sulikashvili, Ria Keburia, Lasha Mdinaradze, Sophia Gongliashvili та інші. А Czech Art Fashion space ознайомить з творчістю fashion-фотографа Павела Хейні та дизайнера аксесуарів Анастасії Алейнікової.

Ще однією новинкою UFW стане New Generation Day — завершать тиждень моди 19 жовтня покази молодих дизайнерів в рамках проектів New Names (дизайнери-початківці) та Fresh Fashion (дизайнери, які вже мають комерційний успіх). Соціальною частиною є проект «Ukraine Inspired»: в його рамках продаватимуть колекцію речей з авторським принтом Федора Возіанова (тижневики, чохли для телефонів, сумки, світшоти і парасолі), кошти від реалізації яких передадуть постраждалим українським військовим.

Крім того, в рамках Українського тижня моди вже вдруге відбудеться виставка фіналістів Міжнародної бієнале fashion-ілюстрації IMAGO та презентуватимуть ELLE Fashion Film Festival. Не обійдеться і без освітньої програми: лекцію з fashion-ілюстрації прочитає британський експерт Річард Кілрой, а про тенденції моди «посткризового періоду» розповість фешн-аналітик Ліана Білякевич.

Відслідковувати перебіг тижня моди охочі мають змогу на сайті Ukrainian Fashion Week (www.fashionweek.ua). А про найцікавіші події та колекції читайте в огляді на сторінках «Хрещатика» наступного тижня