У Києві працівникам театрів урізують зарплату

1 Жовтня 2014 13:00

kor.ill.in.ua

kor.ill.in.ua

Рівень виплат діячам культурної сфери скорочують до 30%.
У вересні співробітникам київських театрів почали урізати зарплату від 25% до 30%, при цьому зняту суму обіцяють повернути в грудні. Про це Корреспондент.net повідомили актори кількох установ.

Рішення про скорочення прийняв департамент культури КМДА, який скерував театрам довідку про зміни в плані асигнувань.

“Скорочення фінансування торкнулося всіх театрів, оскільки з’явилася нова стаття витрат, перерозподіл бюджету, – сказав Корреспондент.net художній керівник Київського академічного Молодого театру Андрій Білоус. – Всі розуміють, куди йдуть ці гроші, – на війну, на підтримку військових. Поки до скорочень поставилися спокійно, а якщо так буде й далі, то подивимося”.

Зокрема, урізали зарплату в муніципальних та академічних театрах. Приміром, в Театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра співробітники за “власним бажанням” позбавили себе 25% окладу, підписавши відповідний документ. Але і решту зарплату їм видають з великим запізненням. Театрали отримали незначну частину авансу, навіть з урахуванням зрізаних окладів, і це перша виплата за три місяці, повідомило джерело в установі.

Ще в одному з муніципальних театрів оклади урізали на 20%. “Нас просто поставили перед фактом і попросили підписати документ добровільно, – розповів Корреспондент.net один із співробітників. – 80% трупи відмовилися підписувати, захотіли розібратися і звернулися в профспілки, і днями йдуть до Київради. У нас і так складна ситуація в театрі – ми п’ять років не отримуємо зарплатні листи і не знаємо, кому які надбавки передбачені”.

За словами акторів, якщо зарплату урізають, то в грудні ніяких надбавок точно не буде.

Зокрема, скорочення працівників відбулося і в Українському малому драматичному театрі, через що тут деякі працівники виконують функції вже звільнених. Приміром, один співробітник працює і в ролі гардеробника, і прибиральника, зазначило джерело Корреспондент.net. Крім того, працівників переводять на півставки, а то і на чверть.

Також скорочення окладів підтвердили співробітники академічного театру Колесо, а депутат київської мерії Олександр Пабат повідомив про ситуацію на своїй сторінці у Facebook. За його словами, рівень виплат знижують на 20-30%.

“В одному зі столичних театрів кажуть, що з профільного департаменту КМДА прийшло розпорядження, згідно з яким керівникам установ культури слід визначити статтю “оптимізації”, – написав Пабат. – Десь скорочують штат гардеробників, десь знімають стружку з акторів”.

Олександр Пабат також опублікував надану йому одним із співробітників театру довідку про зміни до плану асигнувань

kor.ill.in.ua

kor.ill.in.ua