У Києві відкрився форум мистецтва Донбаса

30 Жовтня 2014 07:21
moemisto.com.ua

moemisto.com.ua

28 жовтня в Києві в музеї “Духовних скарбів України” розпочинає свою роботу Національний форум “Донкульт – Мистецькі надра”.

В рамках форуму протягом двох тижнів відбудеться близько вісімдесят подій з різних видів мистецтва — образотворчого, літератури, кіно, музики, театру. У виставковому проекті буде представлено близько двохсот творів візуального мистецтва ХІХ-ХХІ століть. Серед них — роботи художників А. Куїнджі, П. Кончаловського, Р. Мініна та арт-групи “Мурзилки”.

Над виставковим проектом Форуму працювали мистецтвознавець, куратор, мистецтвознавець, експерт аукціонного дому “Корнерс” Дмитро Голець та завідуюча відділу мистецтва XX – XXI ст. Національного художнього музею України Оксана Баршинова. Як зазначають куратори: “Головні теми – це ландшафт і тема людини. Вважається, що пейзаж Донбасу – це тільки терикони, металургійні комбінати і все, що пов’язано з промисловим зростанням. А людина Донбасу – це виключно людина праці, сталевар або шахтар. Ми хочемо розібратися в цих темах, зрозуміти для себе і відкрити глядачеві, яким насправді є донбаський ландшафт, як змінювався він і як змінювались люди”.

За коментарями щодо участі донбаських інституцій Cultprostir звернувся до Віктора Грізи, керівника Донецької арт-резиденції “Будинок Механізатора”: “Для фестивалю ми відібрали роботи безпосередньо з колекції арт-резиденції “Будинок Механізатора”. Крім цього будуть представлені роботи інших донецьких інституцій, а також епатажні, як для пересічного жителя Донецька, роботи українських художників про Донецьк. Тут для мене фоном звучить “Что ты знаешь о солнце, если в шахте ты не был?…” (пісня “Шахтерская лиричная”). Особливо дякую фотохудожнику Андрію Парахіну, краєзнавцю Євгену Ясенову, дизайнеру Олені Бельській – є в їх роботах щось пірамідальне”

Форум “Донкульт –Мистецькі надра” буде проходите до 11 листопада.

Джерело: Моє місто