У київських лікарнях можуть з’явитися офіційні тарифи на послуги

17 Жовтня 2014 08:33

kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Платити за послуги лікарень хочуть з міськбюджету
Затвердження переліку медичних послуг, які лікарня повинна надавати кожному хворому, а також тарифів на них дозволить значно підвищити якість медичної допомоги в столиці, вважає заступник голови КМДА Михайло Радуцький.
“Щоб ввести зміни, нам необхідно узгодити тарифи на медичні послуги. Це не означає, що хворі повинні платити за медичну допомогу. Але місту все одно потрібен прайс, який ми намагаємося узгодити з МОЗ з 2008 року”, – повідомив чиновник в інтерв’ю газеті “Голос України”.
На його думку, впровадження такого стандарту піде на користь не тільки пацієнтам, а й самим лікарям: у киян буде право вибору, а у лікарів – мотивація вчитися і здобувати нові знання та вміння.
Також міська влада зможе оптимізувати систему і кількість медичних установ у столиці. “Коли у нас будуть тарифи, будемо оголошувати тендер для лікарень на надання медичних послуг. Робиться це просто. Знаємо, скажімо, що протягом року в середньому потрібно здійснити 10000 операцій. Але інша лікарня заявляє, що це вона може зробити на певному обладнанні, з певними ліками за тисячу гривень. А інша – за 800. Таким чином, питання: зайва лікарня чи ні, чи потрібна вона місту або без неї легко обійтися, можна вирішити дуже швидко”, – вважає чиновник.
Разом з тим, заступник голови КМДА запевнив киян, що вони за меддопомогу платити не будуть – всі послуги за визначеними тарифами місто оплатить зі свого бюджету.