Узвіз для друзів і гостей

7 Жовтня 2014 13:00

eveningkiev.com

eveningkiev.com

Життя Андріївського узвозу – болюча тема для багатьох небайдужих киян, адже тривалий час вулиця занепадала. Будинки руйнувалися, торгівля виробами майстрів надто комерціалізувалася, а реконструкцію 2012 року цілком слушно критикували.
Нагадати про кращі часи вулиці, навіть більше, повернути їх, був покликаний фестиваль «Відкритих дверей», до якого вдалося залучити мало не всіх мешканців узвозу. «Говорити про туризм у практично повоєнних умовах складно, чимало іноземців цьогоріч не поїхали до України через побоювання за власну безпеку, – розповіла директор ДП «Навчально-консультативний центр» при мінкультури та ініціатор проведення фестивалю Яніна Гаврилова. – З іншого боку, Україна через події Революції гідності стала дуже цікава світу і не лише політикою, а й культурою. Аби прийняти туристів, треба ще багато зробити і не чекати, а робити реальні речі зараз». Минулого вікенду цікаві для себе заходи на Андріївському могли знайти буквально всі. Це і екскурсії у режимі нон-стоп, і фотовиставки, і квести та майстер-класи для дітей. Театр оперети показав виставу, відкрився Булгаковський книжковий клуб, відбувся вечір німого кіно.
А ще декілька «фестивалів у фестивалі»: цукерок та солодощів, подільської кухні, слов’янської каліграфії, ярмарок речей з патріотичною символікою, обмін книгами та фото – у програмі «Дня відкритих дверей на Андріївському узвозі» було понад три десятки заходів! Окрім того, на київському Монмартрі запрацював безкоштовний Wi-Fi.
«Фестиваль порадував насамперед тим, як відгукнулися на заклик організаторів люди, які на узвозі працюють, – розповіла «Вечірці» Влада Осьмак, культуролог та одна з організаторів заходу. – Пригадалися старі добрі часи, кінець 1980-х – початок 1990-х, коли вулиця жила і працювала, як велика комуналка. Всі ходили один до одного у гості, ділилися новинами, щось спільне вигадували. Потім комерціалізація розігнала всіх по своїх кутках, змусила виживати поодинці. Але щось таки, певно, змінилося в атмосфері міста, і цього літа режисери і галеристи, музейники і ресторатори почали між собою спілкуватися». Водночас, як заявив директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Максим Кузьменко, торгівлю на Андріївському можуть узаконити до кінця року. Вже розроблено схему розміщення торгових конструкцій. Вона матиме уніфікований вигляд, який гармонійно впишеться у місцеві історичні пейзажі. Відповідатиме за процес упорядкування торговельних і творчих закладів на Андріївському узвозі комунальне підприємство