В Києві відкрили меморіальну дошку на честь визначних вчених

15 Жовтня 2014 09:44

kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

Минулої суботи на адмінбудівлі Ботанічного саду ім. О. В. Фоміна (вул. Симона Петлюри, 1) було урочисто відкрито меморіальну дошку Е. Р. Траутфеттеру та Й. Г. Гохгуту — особам, які посідають визначне місце в історії Імператорського університету Св. Володимира (тепер Київський національний університет імені Тараса Шевченка).

Ботанік, педагог, член-кореспондент Петербурзької Академії наук, ректор університету Ернст Рудольф фон Траутфеттер був засновником (визначив місце розташування і розробив проект) і директором (упродовж 1839-1852 рр.) ботанічного саду, який став одним із провідних у Російській імперії.

Ентомолог, ботанік, таксидерміст, почесний член Лондонського ентомологічного товариства Йоганн Генріх фон Гохгут працював головним садівником цього ботсаду у 1839-1863 роках й за сумлінну та бездоганну працю був нагороджений імператором Ніколаєм І золотою медалею «За старанну службу».

«Невдовзі десятки меморіальних дошок та інших пам’ятних знаків — як свідчення пошанування визначних німців, які зробили вагомий внесок у розвій українських культури, науки, освіти та інших царин життя — мають постати по всій країні», зауважив голова Ради німців України пан Лейсле.

Меморіальну дошку виготовлено коштом правнучки Гохгута — Тетяни Гохгут, яка мешкає в Росії. На урочистостях була присутня і виступила з вітальним словом її двоюрідна сестра Людмила Спінова, яка разом зі своїми двома синами приїхала з м. Суми