Як проголосувати на виборах не за місцем “прописки”

13 Жовтня 2014 11:21

 

ukranews.com

ukranews.com

Якщо Ви на момент виборів плануєте поїхати лікуватись, навчатись чи просто проживаєте і працюєте в іншому місті, і бажаєте проголосувати, Вам необхідно змінити місце голосування без зміни своєї виборчої адреси.
Для цього потрібно здійснити наступний порядок дій:
1. Заповнити заяву про тимчасову зміну місця голосування виборця і подати до 20 жовтня її до органу ведення Реєстру за прикладом, що міститься тут із зазначенням дільниці чи адреси, за якою Ви бажаєте проголосувати: https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_static_page&ppg_id=108&pmn_id=98
У заяві зазначаються ідентифікаційні персональні дані виборця, які однозначно визначають його особу: прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові, дата та місце народження, його виборча адреса, а також мотивування необхідності тимчасової зміни місця голосування та адреса, де він перебуватиме в день виборів (повторного голосування) або референдуму, чи номер виборчої дільниці (дільниці для голосування), яку він просить визначити місцем його голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера.
2. До заяви потрібно додати документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування:довідку з місця роботи, довідку з місця навчання, копію документу, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де Ви як виборець хочете проголосувати, путівку до санаторію, квитки та інші.
Врахуйте, що якщо Ви подаєте копії документів, їх оригінали необхідно пред’явити при подачі заяви до органу ведення Реєстру для перевірки вірності цих копій.
3. Також потрібно пред’явити паспорт та подати копії 1, 2 та 11 сторінок.
4. Адресу органу ведення реєстру можна знайти за посиланням відповідно до Вашого місця реєстрації:
https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_organ_ved&prejim=3&pmn_id=105
Графік роботи відділів ведення Державного реєстру виборців: з 9-00 до 18-00 з понеділка по четвер і до 16-45 у п’ятницю.
6. Виборці, виборча адреса (зареєстроване місце проживання) яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької чи Луганської області можуть не додавати документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування до заяви.
7. Якщо Ви перебуватимете за кордоном на момент голосування, для того, щоб здійснити своє виборче право, Вам необхідно: подати аналогічну заяву до органу ведення Реєстру за своєю виборчою адресою
(https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_organ_ved&prejim=3&pmn_id=105)або до органу ведення Реєстру в Міністерстві закордонних справ України та вищеназваний перелік документів.
Детальніше з Порядком зміни місця голосування Ви можете ознайомитися тут: https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_static_page&ppg_id=204#p893