Як зміниться столичний зоопарк

13 Жовтня 2014 14:00
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У листопаді в звіринці з’явиться перший вольєр, який відповідає євростандартам
У столичному зоопарку грядуть кардинальні зміни. Нове керівництво (нагадаємо, новим гендиректором звіринця став Кирило Трантін – відповідне розпорядження мер Києва Віталій Кличко підписав 2 жовтня) обіцяє впровадити електронний квиток для відвідувань, щоб справитися з “зайцями”, а в наступному році – оснастити всі вольєри QR-кодами, щоб інформацію про тварин люди отримували, не відходячи від клітки. Також в планах – відкрити океанаріум в недобудованому павільйоні для приматів.
ЕЛЕКТРОННІ КВИТКИ. Електронний квиток на вхід до зоопарку збираються ввести вже до нового року. “За допомогою цього квитка ми будемо вести строгий облік відвідувачів-пільговиків (багато хто намагається пройти в зоопарк безкоштовно, використовуючи чужі документи). Також за допомогою цих квитків будуть визначати, яка тварина користується популярністю: для цього біля вольєрів встановлять спецпристрої, куди відвідувачі зможуть вставити квиток і “проголосувати” за улюбленця. При цьому вартість квитка не зміниться, обіцяє керівництво. “А в наступному році на кожному вольєрі ми розмістимо QR-коди. Приклавши до коду телефон, кожен відвідувач зможе дізнатися всю інформацію про тварину”, – ділиться планами з “Сегодня” директор Київського зоопарку Кирило Трантін.
ПОРОЖНІ КЛІТКИ. Відвідувачі ж зоопарку нарікають на те, що там багато порожніх кліток. “Раніше в кожній клітці були тварини, а зараз вони порожні. Невже нема кого туди селити?!”- нарікає киянка Марина Федорова. У зоопарку пояснюють: клітки порожні, бо вони аварійні. “Клітки повинні відповідати стандартам. А в порожніх вольєрах або тече дах, або ще якісь неполадки. Таких у нас всього п’ять, але деякі простіше знести і побудувати нові”, – каже директор.
В цілому, якщо подивитися приріст зоопарку за останні роки, то видно, що в звіринці більше народжується тварин, ніж помирає (докладніше див. Інфографіку – Авт.). Смертність же тварин керівництво пояснює старістю і хворобами: в звіринці дуже багато літніх і самотніх звірів. Обмінюватися же тваринами для поліпшення популяції у нас можливості немає: “У нас є одинокий слон, носоріг, горила, бегемот, два жирафи. Але, оскільки ми виключені з EAZA (Європейської асоціації зоопарків та акваріумів), то не можемо обмінюватися живністю з європейськими колегами (Київський зоопарк з цієї організації виключили в 2007 році, тому що тамтешні фахівці висловили невдоволення умовами, в яких у нас утримувалися тварини – Авт.)”, – говорить директор.

ukr.segodnya.ua

ukr.segodnya.ua

МАВПАМ – ЧАЙ. Зараз у звіринці активно готуються до зими. “Ми зібрали обігрівачі, які були в зоопарку (16 штук – Авт.), і встановили поблизу кліток мавп. Коли занадто холодно, видаємо їм ковдри – правда, їх швидко рвуть, і доводиться міняти. Крім того, даємо приматам теплий фруктовий чай – наприклад, самець горили випиває близько 1,5 літра в день! Перед холодами всіх тварин переводимо на посилений раціон харчування та утеплюємо клітки”, – розповів Трантін.
Також, за його словами, в зоопарку відновлять роботу над довгобудом – величезним вольєром для приматів, який почали будувати кілька років тому, і так і не закінчили. “Ми хочемо переробити цей вольєр під окенаріум, але коли він запрацює – поки важко сказати”, – говорить Трантін. А в листопаді в зоопарку з’явиться перший вольєр, який відповідає євростандартам: у ньому житиме горила Тоні, і його відвідувачі зможуть побачити навіть взимку. У приміщенні буде підлога з підігрівом, а для розваги самця встановлять телевізор. А в зимовому вольєрі слона Хораса збираються встановити нову годівницю у вигляді бочки: щоб дістати з неї фрукти, йому доведеться її крутити. Таким чином слон буде не стояти на місці, а рухатися.

Джерело: Сегодня.ua