Заняття музикою в дитинстві забезпечує ясність розуму в похилому віці

30 Жовтня 2014 16:25
dobrenok.com

dobrenok.com

Американські вчені провели дослідження серед учнів та випускників музичних установ країни і дійшли висновку, що заняття музикою у юнацтві – забезпечує ясність розуму в похилому віці. Вони займалися вивченням особливостей старіння головного мозку у людей різних професій, але які обов’язково в дитинстві займалися музикою. Зробивши висновок з отриманої за останні роки інформацією, дослідники заявляють про те, літні люди з музичною освітою мають більш здорові нейрони, ніж їх однолітки, представники інших професій.

Учені з американського Національного інституту нейрохірургії довгий час спостерігали за групою людей, мають різну освіту. В процесі фахівці займалися вивченням змін роботи головного мозку, зокрема нейронів, які також піддаються старінню, як і весь організм. В ході дослідження було встановлено, що далеко не всі представники старшого покоління мають скарги через проблеми зі станом пам’яті.

Ні для кого не є секретом, що клітини головного мозку з поверненням починають старіти, тому погіршуються розумові процеси і пам’ять. Отже, літні люди мають сповільнену реакцію на різні зовнішні подразники. Більш того, вже після досягнення п’ятдесятирічного віку багато людей з великими труднощами розрізняють різноманітні звуки при впливі навколишнього шуму.

Можна відзначити, що часто у людей у віці не виходить сконцентруватися на жвавій вулиці або вести розмову з будь-ким при впливі сторонніх звуків. Людям в такій обстановці складно моментально давати відповіді на питання, коли до них звертаються сторонні. З наукової точки зору це пояснюється уповільненою роботою нервових клітин в головному мозку. До цього була поширена думка, що порушення в роботі нейронів – вже незворотній процес старіння організму. Згідно з останніми даними досліджень, з’ясувалося те, що даний процес реально сповільнити, займаючись музикою.

Було встановлено, що літні люди, які в дитинстві займалися в музичній школі, зберігають гарний слух до глибокої старості і рідко скаржаться на проблеми з концентрацією уваги. Фахівці так само порівняли аналіз роботи нейронів головного мозку музикантів і звичайних пенсіонерів, і з’ясували, що кращий результат показують саме професійні музиканти. На даний момент вчені займаються детальним вивченням цього явища, щоб у майбутньому спробувати вирішити проблему старіння клітин головоловного мозку.

Регулярні заняття музикою у дітей та підлітків підвищують виконавчу функцію головного мозку, яка дозволяє швидко обробляти і зберігати інформацію, приймати правильні рішення і контролювати власну поведінку, не реагуючи при цьому на зміни в психіці. Тому так важливо, що б в сучасних школах відновили заняття музикою, які до того ж можуть налаштувати учнів на продуктивну навчання.

Джерело: Добренок