2 листопада відбудеться вечір пам’яті Василя Стуса

1 листопадаа 2014 11:52

obozrevatel.com

obozrevatel.com

2 листопада в Національному Центрі Театрального мистецтва імені Леся Курбаса відбудеться вечір пам’яті Василя Стуса. Захід пройде в рамках тижня, присвяченого 25-й річниці перепоховання Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого.
В програмі вечора: виступ Сестер Галі та Лесі Тельнюк, вірші Василя Стуса читають студенти-філологи НаУКМА; прем’єра фільму “Палімпсест”.
Початок о 16.00, вхід вільний.
Василь Стус – український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один з найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Герой України.
За власні переконання в необхідності української культурної автономії творчість Василя Стуса була заборонена радянською владою, а сам поет був на 12 років позбавлений волі.
Табірними наглядачами знищено збірку з приблизно 300 віршів Стуса. В знак протесту проти жорстокого поводження табірної адміністрації з політв’язнями він кілька разів оголошував голодування. В січні 1983 за передачу на волю зошита з віршами на рік був кинутий у камеру-одиночку.
28 серпня 1985 Стуса відправили в карцер за те, що читаючи книгу в камері, він сперся ліктем на нари. В знак протесту він оголосив безстрокове сухе голодування. Помер в ніч з 3 на 4 вересня, можливо, від переохолодження. За офіційними даними причина смерті – зупинка серця. Товариш Стуса, також колишній політв’язень Василь Овсієнко, поряд з цією версією висував припущення про загибель від удару карцерних нарами, цілком імовірно, зумисне підлаштованого наглядачами.
У кожному разі смерть Василя Стуса слід розглядати як вбивство, вчинене радянською тоталітарною системою: воно полягало в багаторічних переслідуваннях поета, включаючи фізичні, що зрештою призвело до його передчасної смерті. Смерть поета ховалася радянською владою від його друзів-дисидентів до середини жовтня. Дружина – Валентина Попелюх – одержала повідомлення про смерть чоловіка вранці п’ятого вересня. Всупереч її проханню, поховання відбулося без присутності рідних. Права на перепоховання адміністрація не надавала до завершення терміну ув’язнення. Особисті речі Стуса також здебільшого не повернулись до його родини. Похований на табірному кладовищі в с. Борисово Чусовського району Пермської області.

Джерело: Cегодня.ua