Антикварні скарби повертаються до «Шоколадного будинку»

18 листопадаа 2014 09:59

photos.wikimapia.org

photos.wikimapia.org

19 листопада 2014 року о 12:00 у Мистецькому центрі «Шоколадний будинок» (філія Київського національного музею російського мистецтва) відбудеться прес-брифінг з теми: «Антикварні скарби «Шоколадного будинку» повертаються». Про антикварні меблі, які через 40 років повернулися до його інтер’єрів розповідатимуть: заступник голови КМДА Ганна Старостенко та директор Департаменту культури Діана Попова.
Зазначимо, що колишній особняк лісопромисловця, мільйонера і мецената Семена Могильовцева, або як його називають сьогодні «Шоколадний будинок», унікальна пам’ятка культурної спадщини. Зведений у районі аристократичних Липок на Печерську на рубежі 19-20 століть у стилі італійських палаццо доби Ренесансу, він безумовно є одним із найяскравіших зразків київських споруд тієї епохи. Пам’ятка вистояла тяжкі роки війн і революцій, пережила байдуже та непрофесійне ставлення до неї в часи «розвинутого соціалізму».

Сьогодні, зважаючи на унікальність особняка, неабияку мистецьку цінність його інтер’єрів, керівництво музею визначило пріоритетним напрямком своєї діяльності музейну складову. Головне завдання – досягти максимального відтворення первісного вигляду приміщень, повернення автентичних меблевих гарнітурів, їх реставрацію та представлення в експозиції (вигляд кімнат особняка відтворюється за архівними матеріалами, старими фотографіями, спогадами киян).

Нещодавно до «Шоколадного будинку» повернулася частина меблів з його «білого» залу, кабінету та «мавританської» кімнати. Своє почесне місце у вестибюлі зайняло велике дзеркало у багатій різьбленій рамі.

На черзі – передача з Музею театрального, музичного та кіномистецтва України кабінетного столу та буфету для їдальні. У найближчих планах Музею – реставрація і музеєфікація всіх меблів, що повернулися до рідної оселі. Керівництво музею сподівається, що незабаром кияни і гості міста побачать їх у оновлених залах «Шоколадного будинку».