Боротьба із незаконними МАФами триває

7 листопадаа 2014 23:00

kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

Щоденно силами «Київблагоустрою» демонтується до 10-ти незаконно встановлених кіосків та до 50-ти споруд зносять у районах столиці

Незаконні кіоски — проблема давня, складна і не вирішена. Їх то знову зносять, і вони, як гриби після дощу, ще більше розростаються. Скарги киян щодо МАФів вислуховував директор комунального підприємства «Київблагоустрій» Іван Кліпа. Він днями взяв участь у «прямій лінії» у рамках реалізації проекту «Прямий зв’язок з київською міською владою».

Аби Київ не перетворився на своєрідний «шанхай» із-за МАФів, кияни постійно скаржаться до міської влади, щоб в проблемі з незаконними кіосками поставили крапку. Натомість поки стоїть тире. Директор КП «Київблагоустрій» Іван Кліпа відповідав на телефонні дзвінки мешканців, яких турбує благоустрій міста. Керівник комунального підприємства у телефонному режимі надав відповіді на 9 телефонних дзвінків та опрацював 12 питань. Переважна більшість киян зверталася із проханням нарешті зробити щось із незаконними кіосками. Однак Іван Кліпа відповідав чесно, що це питання вирішити відразу не можна. «Ця проблема є дуже актуальною. Адже у Києві більше 14-ти тисяч тимчасових споруд,— говорить директор «Київблагоустрій» і продовжує,— майже третина з них не має жодних дозвільних документів. Деякі прикриваються ухвалами судів, у тому числі тих районів України, що вже є окупованими. Є ухвала Ленінського районного в місті Севастополі суду, яка датована 21 березня цього року, є ухвали Донецького та Луганського районних судів. Підприємці, прикриваючись цими ухвалами, забороняють нам демонтувати кіоски. Ми, як нормальні люди, розуміємо, що ці території або анексовані, або окуповані, і ніякого правосуддя апріорі там бути не може»,— зазначає Іван Кліпа.

Окрім цього, власники незаконних кіосків зробили ще хитріше: вони зареєстрували свій МАФ як нерухомість. «Тож роботи у нас дуже багато,— відповідаючи на дзвінок, розповів директор з благоустрою,— працюючи в інтересах громадськості, ми робимо свою справу не за шаблоном. Ми відрізняємо, який МАФ є єдиним джерелом заробітку для тієї чи іншої родини, а у кого з підприємців це вже є великим бізнесом, бо вони мають сотні кіосків та заробляють шалені гроші, просто здаючи їх в оренду». За словами міського чиновника, потребу киян у продуктах та послугах здатна покрити вдвічі менша кількість малих архітектурних форм, аніж зараз функціонує у столиці. «Щоденно силами установи демонтується до 10-ти незаконно встановлених тимчасових споруд та до 50-ти таких об’єктів зноситься силами райдержадміністрацій»,— повідомив Іван Анатолійович. Однак з приводу питання незаконно встановлених споруд кількість МАФів постійно коливається. «Зараз, як відомо, розпочато низку районних громадських слухань. Райони — це влада, а підприємці та громадські активісти самі вирішать, скільки кіосків буде достатньо, а скільки є зайвими. Функція столичного Департаменту благоустрою контрольна та юридична. В унісон працюють й наші інспектори. Тож, думаю, що нечесний та нелегальний бізнес буде прибраний з вулиць Києва»,— додав Іван Кліпа.

Він також запевнив, що всі питання, з якими кияни під час онлайн-спілкування у Контактному центрі звернулись до КП «Київблагоустрій», вже зафіксовані та поставлені на контроль.