Експеримент “Сегодня”: Де роздобути дефіцитні долари

13 листопадаа 2014 09:38

ukr.segodnya.ua

ukr.segodnya.ua

Валютою приторговують таксисти, а охоронці біля обмінних пунктів скаржаться на “бум аферистів”
Дізнавшись про те, що долар переступив історичний рубіж і наближається до 17 гривень, кореспондент “Сегодня” прогулявся по вуличних обмінниках у Києві і спробував купити “зелених”.
Перший обмінник на шляху трапився у приміщенні супермаркету в районі станції “Академмістечко”. Перед ним – нікого. Курс – 16,65. Підходжу, прошу продати долари.
– Доларів немає. Закінчилися.
– Багато покупців?
– Так, багато покупців.
– Так, немає нікого.
– Молодий чоловіче, зараз немає – до вечора з’являться. Не продаєте – не заважайте працювати! – роздратовано заявляє касир.
До наступного, на ринку біля станції метро “Святошино”, вже підходимо, не сподіваючись на успіх. Але дарма – суму до 100 доларів включно тут можна купити (курс 16,65). “Економимо, вас багато, а грошей мало”, – каже касир. Натомість вдалося поговорити з охоронцем.
– Багато покупців?
– Ні, не дуже. Грошей у людей немає, щоб купувати долари. А євро тим більше.
– Не страшно, що прийдуть грабувати?
– Та якось проносить. Зате кидали з’явилися, прямо бум аферистів якийсь: труться біля обмінників і банків мужики, типу міняйли. Зупиняють людей, запитують – йдуть вони купувати долари чи продавати. Якщо здавати – їх улюблена жертва. Пропонує розміняти, бере папірець, рахує гроші. Підвалює його напарник – типу охоронець обмінника або банку, зазвичай здоровий мужик якийсь. “Міняйлу” говорить, мовляв, геть звідси, той швидко віддає гроші і звалює сам. Тільки людина давала сотку, наприклад, а отримує один долар – їх у згорнутому вигляді не відрізниш. А коли вона це розуміє, кидали і слід прохолов. Буває, клеять нулики на доларові купюри і парять, як сотню.
– І багато таких?
– Приходять ошукані, дають скарлючену купюру, мовляв, поміняй, а це не сотка, а один долар. Мати потім стоять, погрожують викликати міліцію. Але ми тут ні при чому, треба стежити за своїми грошима.
Прощаємося з охоронцем і далі в пошуках валюти їдемо на вокзал. Підходимо до таксиста. Вони на вокзалі, як правило знають все, і запитуємо, де купити долари.
Водій виявляється поступливим:
– Так, у приятеля є, він “свій”, він продає. Курс нормальний, по 16,7 грн.
– І скільки купити можна?
– А скільки потрібно?
– Штука.
– Штуки, напевно, немає, але 500-600 може нашкребеться. Поїхали?
Коли ми відмовляємося, таксист попереджає – завтра курс буде ще вищим, мінімум 17 грн, а може і більше.
ПРОДАЮТЬ В ІНТЕРНЕТІ
Валюту можна купити і в соцмережах. Такі оголошення є у Києві, Харкові, Ужгороді, Запоріжжі, Дніпропетровську. Вчора середня пропозиція продажу долара варіювалося в межах 16,9-17,3 грн, а покупки 16-16,9 грн.
Як пояснила нам валютчиця Наталія, купити зараз можна і $500 і $2000. За її словами, при продажу валюти на чорному ринку часто зустрічаються шахраї, бо на операцію краще їхати не поодинці: “А справжність валюти можна перевірити в будь-якому банку або обміннику на місці угоди”.

Джерело: Сегодня.ua