Фізична активність дитини

7 листопадаа 2014 11:30

kreschatic.kiev.ua

kreschatic.kiev.ua

Для молодого зростаючого організму фізичні навантаження мають дуже важливе значення

У вересні тисячі дітей, хто вперше, а хто вчергове відвідали навчальні класи та сіли за парти для того, щоб зануритись у прекрасний та таємничий світ пізнання. Для більшості з них було дуже складно швидко перейти від рухливого та динамічного життя в літні дні канікул до сконцентрованого та малорухливого процесу навчання. І тільки-но вони звикли до постійного графіку роботи, як на них вже чекають осінні канікули. Ситуація ускладнюється тим, що все частіше учні постають перед вибором між фізичною активністю та посиденьками біля комп’ютера. І, на жаль, далеко не завжди вибір припадає саме на активність. Але для молодого зростаючого організму дитини фізичні навантаження мають дуже важливе значення.

Про особливості дитячого віку

Експерти зазначають, що саме дитячій вік є найважливішим періодом в житті кожної людини. Саме в цей час в людині формується її особистість, її індивідуальність. Саме в дитинстві вона починає ставати унікальною, але невід’ємною частиною суспільства.

Перші шість-сім років є своєрідним стартовим майданчиком, з якого починається швидкий процес формування людини. Саме у цей період у дитини закладаються основи здоров’я, довголіття, формується багато рухових навичок, розвиваються фізичні якості, такі як спритність, швидкість, сила. Нервова система дитини пластична, що дозволяє розвивати рухові рефлекси та м’язову пам’ять із невблаганною швидкістю. Діти можуть все, і це не вигадки. Сама природа заклала в людський організм у цьому прекрасному віці величезний потенціал, який може бути розкритий в різних напрямах. Тому не слід дивуватися, коли ваш малюк раптом почне демонструвати вам прийоми карате із дивовижною швидкістю, або ж ні з того ні з сього сяде на шпагат чи вирішить залізти на височенну перекладину, до якої навіть батько вже пару років не підходив. Не варто цього лякатися, а навпаки — це необхідно розвивати у вашому чаді. І фізична активність є одним із методів розвитку потенціалу дитини.

Що ми маємо на увазі, коли кажемо про фізичну активність?

Фізична активність — це свідомі рухи тілом, які виконуються за допомогою м’язів і скелету та вимагають для себе певних енергетичних затрат. Треба ж відразу внести ясність: фізична активність — це не професійний спорт та не підготовка до польоту в космос, вона не вимагає років тренування та спеціальної дієти. Це досить просто, тому що це доступно кожному. Навіть якщо ви просто прогуляєтесь по вечірньому місту у компанії друзів, замість того, щоб провести вечір перед монітором — це так само вважатиметься фізичною активністю.

Як запевняють спеціалісти ВООЗ, дефіцит цієї самої активності, а останнім часом це стало справжнім глобальним лихом, є причиною 6 % випадків смерті у світі, приблизно 21-25 % випадків раку молочної залози і товстої кишки, 27 % випадків діабету і приблизно 30 % випадків ішемічної хвороби серця. Тобто наш лінькуватий спосіб життя, який протестує проти зайвих рухів та витрат енергії, може стати причиною величезних проблем зі здоров’ям. І це стосується не тільки дорослих, але і дітей. Більше того, саме діти стають причиною паніки з боку вчених. Уявіть собі, що тільки у 2012 році більше 40 мільйонів дітей до 5-ти років мали надлишкову вагу або страждали ожирінням, а до 2025 року ця цифра може зрости до 70 млн дітей в усьому світі. І дефіцит рухливого способу життя, нестача фізичної активності серед маленьких співвітчизників посідає провідне місце в переліку причин подібної катастрофічної ситуації. Ще наші бабусі пам’ятають часи, коли подібної проблеми просто не існувало. Справді, дитячій вік сам по собі є часом активних ігор, рухів, розвитку. Але, як це не прикро визнавати, технічний прогрес разом із комфортом принесли у наш світ і таке явище, як малорухливість. І першими жертвами цього явища стали саме діти.

Фізична активність і діти

Чи знали ви, що успішність ваших дітей у школі залежить від їх здоров’я та фізичної активності? Численні наукові дослідження доводять, що здорові та фізично розвинені діти навчаються краще, ніж ті діти, які промінюють спорт та активний відпочинок на посиденьки біля телевізору чи у соціальних мережах. Ось як зазначив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ: «Успішність дітей у школі вище, коли вони беруть участь у повсякденному житті школи, коли в школі існують сприятливі умови для навчання та збереження і зміцнення здоров’я та коли вчителі дійсно захоплені своєю роботою». Окрім успішності в навчанні, завдяки фізичній активності діти можуть також розвинути здорові скелетно-м’язові тканини, розвинути здорову серцево-судинну систему та нервово-м’язову регуляцію і, що сьогодні дуже актуально, підтримувати здорову вагу тіла впродовж процесу зростання.

Як не крути, а спорт та фізичні навантаження потрібні дитині, особливо коли починається навчальний рік. Але не треба також фанатизму в цьому питанні. Спеціалістами давно вже розроблені норми та відповідні рекомендації щодо фізичних навантажень для дітей.

Рекомендації щодо фізичних навантажень для дітей

Для дітей та молодих людей фізична активність припускає ігри, змагання, заняття спортом, поїздки, оздоровчі заходи, фізкультуру або планові вправи в рамках сім’ї, школи і свого району. Для зміцнення серцево-судинної системи, скелетно-м’язових тканин і зниження ризику неінфекційних захворювань рекомендується наступна практика фізичної активності:

1. Діти і молоді люди у віці 5—17–ти років повинні займатися щодня фізичною активністю від помірної до високої інтенсивності, в загальній складності не менше 60-ти хвилин.

2. Фізична активність тривалістю більше 60-ти хвилин в день принесе додаткову користь для їх здоров’я.

3. Велика частина щоденної фізичної активності повинна припадати на аеробіку. Фізична активність високої інтенсивності, включаючи вправи з розвитку скелетно-м’язових тканин, повинна проводитися, як мінімум, три рази на тиждень.

Як і до кожного важливого питання, до фізичної активності дитини треба підходити виважено та ґрунтовно. В суспільстві дуже поширені певні міфи про фізичну активність та спорт, які можуть формувати неправильну картину щодо користі спорту та активного способу життя для дитини. Наведемо просто кілька з таких міфів, подолання яких є дуже важливим.

Фізична активність — це дорого (спеціальна форма, спортивний інвентар, тренер і т. д.)
Для того, щоб бути фізично активним, достатньо просто захотіти цього, а устаткування чи форма необов’язкові. Так, навіть вечірні прогулянки на свіжому повітрі та коротка розминка вже є фізичною активністю.

Фізична активність — це довго!

Спеціально для заклопотаних та постійно зайнятих людей достатньо знати, що 30 хвилин активності п’ять разів на тиждень суттєво покращать здоров’я та самопочуття людини.

Діти і так активні, навіщо їх іще навантажувати фізичною активністю.

Дитина потребує умов для власного здорового розвитку, і фізичні навантаження є однією із таких умов. Так, для нормального розвитку та самопочуття дитина має кожного дня по 60 хвилин витрачати на фізичну активність.

Фізична активність — це для заможних країн, бо їм там нічим зайняти вільний час. Ми ж повинні працювати та заробляти гроші.

Певна логіка у цьому є, однак необхідність фізичної активності для людей не залежить від географічних, кліматичних чи економічних особливостей країни проживання. Вона корисна та необхідна для всіх як в Африці, так і в Швеції, як в Гренландії, так і в Іраку.

Тож займайтеся фізичною активністю щодня і привчайте своїх дітей до цього, вони вам потім за це дуже подякують