Фонтан «Самсон» на Подолі

8 листопадаа 2014 10:07

mykyiv.com.ua

mykyiv.com.ua

Давним-давно тут, на столичному Подолі, перебував резервуар, з якого брали воду місцеві жителі.
Вода надходила в ємність з Андріївської та Замкової гір дерев’яним жолобом. Це був перший міський водогін. За легендою колодязь був наділений магічною силою вирішувати долю Києва: поки він стоїть, буде стояти і місто. Коли в середньовічній Європі стало модно прикрашати центральні площі фонтанами зі скульптурами, над чудесним джерелом теж зросла ротонда на чотирьох опорах, що прикриває новий фонтан – фігура ангела з чашею в руці, з якої текла вода.

Творіння назвали «Феліціалом», або «Феліція-Альчиком», чи то пак щасливчиком. Вінчав споруду двометровий апостол Андрій із хрестом з позолоченої міді. Це місце на Контрактовій площі стало одним із найпопулярніших. Там збирався стихійний ринок-барахолка. У 60-х роках XVIII ст. Феліціальчика оновили, ангела змінив дерев’яний Самсон, що роздирає пащу леву. Скульптуру і нову альтанку придумав відомий архітектор Іван Григорович-Барський.
Потім, зробивши статую більш довговічною, бетонною, фонтан перейменували в «Самсона» або просто «Лева». Тепер чудодійні сили кияни приписували вже воді, яка мала славу цілющої. Вдячні городяни, які видужали, вішали на шию Самсона хрестики. Тоді виникла легенда і про Самсона, сина царя Давида, який воював по всьому світу. Нібито плив він якось по Дніпру і, вийшовши на берег, побачив лева (звідки в тутешніх місцях взявся цей великий звір, узагалі-то, пояснити складно, але ніхто, схоже, і не цікавився). Схопив Самсон лева за пащу і разом із ним скам’янів, та так і залишився навіки в Києві. Перед Першою світовою війною статую святого апостола Андрія, що стояв на даху павільйону, і Самсона забрали в Міський музей старожитностей і мистецтв (нині Національний художній музей України), а на їхньому місці поставили копії. На початку 1930-х років фонтан було несподівано знесено – за чутками, він просто не сподобався комусь із партійного начальства. За другою версією, перед важливим святом чи приїздом важливого чиновника місто інспектували місцеві керівники. Побачивши біля «Самсона» купу сміття, перевіряльник гнівно вигукнув: «Убрать!» і махнув у бік фонтану… Не зрозумівши, що саме потрібно прибрати, прибрали все, включаючи фонтан. Друге життя «Самсон» отримав лише через півстоліття до 1500-річчя Київської Русі, у 1982-му. Тепер тут знову призначають побачення закохані. Води, правда, вже не вип’єш, але зате виникла нова міська легенда: якщо загадати бажання і обійти навколо «щасливчика» тричі, то задумане обов’язково збудеться.

Джерело: Мій Київ