Куди потрібно скаржитися на начальство, яке платить зарплату “в конверті”

5 листопадаа 2014 00:05
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

“Чорна зарплата” позбавляє працівників пенсії і соцвиплат

Центри обслуговування платників при податкових інспекціях столиці приймають звернення від громадян, які погоджуються на роботу без оформлення трудових відносин з роботодавцем, повідомили у відомстві.

Співробітники, що працюють на “чорну” зарплату, втрачають право на матеріальне забезпечення у вигляді соціального страхування у разі повної або часткової втрати працездатності. Згідно із законодавством, не оформлення трудових відносин позбавляє працівників права вимагати від роботодавців належних умов праці та гідної її оплати, а також захищати свої права в суді. До того ж таких громадян не можна віднести до категорії “наймані працівники”.

Якщо працівник отримує заробітну плату “в конверті”, а роботодавець не платить за нього страхові внески до Пенсійного фонду, то цей період не зараховується до страхового стажу найманого працівника і, відповідно, не враховується при визначенні розміру пенсії, через що пенсія буде менше , ніж повинна бути.

Існує багато випадків, коли наймані працівники отримують офіційну зарплату на рівні мінімальної або менше мінімальної, а решта зарплати – в “конверті”. Це явна ознака прихованої зайнятості, коли людей оформляють на роботу погодинно, проставляючи їм у табелі обліку робочого часу 2 або 4 години, тоді як вони працюють по 8 і більше годин на день. Згідно табелям, працівникам нараховують зарплату за 2 або 4 години, а решта платять в конвертах. Таким чином, роботодавці порушують права і гарантії своїх працівників.

У разі відмови роботодавця оформити трудові відносини жителі столиці можуть звернутися в Центри обслуговування платників, які перебувають за адресами:

  • ДПІ Голосіївського р-ну, вул. Жилянська, 23. Тел. для консультацій: 591-61-77
  • ДПІ Дарницького р-ну, вул. Кошиця, 3. Тел. для консультацій: 596-60-53.
  • ДПІ Деснянського р-ну, вул. Закревського, 51. Тел. для консультацій: 547-65-02.ГНІ Дніпровського р-ну, Харківське шосе, четвертий. Тел. для консультацій: 292-18-04.
  • ДПІ Оболонського р-ну, вул. Героїв Сталінграда, 58. Тел. для консультацій: 412-38-32.
  • ДПІ Печерського р-ну, вул. Лєскова, 4. Тел. для консультацій: 201-13-01.
  • ДПІ Подільського р-ну, вул. Туровська, 12. Тел. для консультацій: 462-47-57.
  • ДПІ Святошинського р-ну, вул. Котельникова, 18. Тел. для консультацій: 591-62-49.
  • ДПІ Солом’янського р-ну, вул. Смілянська, 6. Тел. для консультацій: 245-92-05.
  • ДПІ Шевченківського р-ну, вул. Політехнічний, 5а, Тел. для консультацій: 238-92-54.
Джерело: Сегодня.ua