Київ залишився без дитячих вакцин

5 листопадаа 2014 00:09
volynnews.com

volynnews.com

МОЗ не закупив вчасно потрібні препарати

Кияни скаржаться, що не можуть зробити своїм дітям обов’язкові щеплення: в поліклініках відсутні абсолютно всі вакцини, які колють діткам, щоб уберегти їх від небезпечних інфекційних захворювань. Фахівці попереджають: масова відсутність щеплень може викликати зростання захворюваності, а в МОЗ обіцяють все вирішити вже найближчим часом.

МАМИ В ШОЦІ. “Моїй доньці півтора року. Потрібно за графіком робити щеплення АКДС (кір, дифтерія, коклюш). Пішли до лікаря, але та сказала, що в поліклініці немає не тільки нашої вакцини, але взагалі ніяких! І коли будуть – невідомо. Думала, якщо немає державної – підемо зробимо за гроші. Але з’ясувалося, що й платних щеплень в місті майже ніде немає”, – поскаржилася нам мешканка Святошино Наталя Гордійчук.

Про те ж говорять і матусі з інших районів Києва. “Просто катастрофа! Щеплень немає, а значить, дитина ні від чого не захищена і може в будь-який момент підхопити якусь заразу”, – переживає жителька Оболоні Аліна Мороз, мама дворічної Насті.

РИЗИК ЗАРАЗИТИСЯ. Тільки на першому році життя дитина отримує більше десятка щеплень від серйозних захворювань: туберкульозу, гепатиту В, кору, краснухи, гемофільної інфекції, поліомієліту та інших. Лікарі побоюються, що через не зроблені щеплення діти будуть частіше підхоплювати інфекції.

“Завжди були діти, батьки яких відмовлялися від щеплень, але більшість їх все-таки робили. В ситуації, коли щеплення не робляться нікому і зриваються графіки вакцинації, ми опиняємося вперше! Прогнозувати, як це відіб’ється на здоров’ї дітей, складно. У кожному разі – не в кращу сторону. Можливе і зростання захворюваності, якщо проблему не вирішать найближчим часом”, – каже лікар-інфекціоніст Юрій Жигарьов.

ВИРІШУЮТЬ. У КМДА підтверджують, що вакцин для дітей немає по всьому Києву. “Це проблема не лише столиці, а й усієї України. МОЗ не провела вчасно тендери, і вакцини не закупили. Це, на жаль, від міськвлади не залежить. Київ не може вище голови стрибнути, адже закупівлі проводяться з центрального бюджету, а це – компетенція МОЗ та Кабміну. Звідти гроші до нас не надходять, щоб ми могли самі вирішити цю проблему. Що стосується платних щеплень, то має бути дозвіл на ввезення, але з цим – теж зволікання через неточності з ліцензіями. А ось БЦЖ, наприклад, немає, тому що це вакцина виробництва РФ, і на неї не продовжили сертифікацію”, – пояснює “Сегодня” заступник голови КМДА Михайло Радуцький.

За його словами, зараз обговорюється питання, щоб Кабмін дозволив місцевим органам самоврядування самостійно закуповувати вакцини. Тоді такі проблеми вирішувати буде легше, а можливо, вони взагалі не виникатимуть.

МОЗ: Тендери вже “розморожені”

В МОЗ України обіцяють, що найближчим часом стабілізують ситуацію з проведенням щеплень.

“У деяких регіонах зовсім немає медпрепаратів, а десь забезпечені хоча б трохи, на 20-40%. Ми створили цілодобову гарячу лінію по залишках ліків, щоб знати, де ситуація зовсім критична, і мати можливість перерозподілити препарати. Тут багато що залежить від місцевих чиновників – вони повинні оперативно повідомляти про проблеми. Що стосується нових закупівель вакцин, то тендерна процедура вже розморожена повністю. Ми також звернулися до постачальників, щоб вони не затягували процес поставок”, – запевнили нас в МОЗ і пояснили: з вакцинами ситуація – дуже специфічна. Справа в тому, що за них виробникам платять наперед. Тобто потрібно спочатку провести оплату, потім її виготовляють в потрібній кількості і лише потім поставляють. Тому від моменту проведення тендеру до поставки препарату в медустанову може пройти і тиждень, і місяць.

Джерело: Сегодня.ua