Київська нерухомість втрачає в ціні

3 листопадаа 2014 11:33
vidido.ua

vidido.ua

Експертам важко давати довгострокові прогнози і вважають, що в найближчі півроку на ринку нерухомості не слід очікувати суттєвих змін. Втім, є деякі підстави вважати, що ринок найближчим часом пожвавиться, пише РБК Україна.

За словами керуючого директора компанії ARPA Real Estate Михайла Артюхова, середній чек покупки протягом року зменшився від 5 до 15% на 1-2-х кімнатні квартири, в залежності від регіону і класу об’єкта.

«Якщо порівнювати з аналогічним періодом 2013 року, то в валюті квартири подешевшали приблизно на 30%» – говорить він.

Що стосується ситуації в столиці, то основним фактором, що впливає на ринок залишаються валютні коливання і стан економіки в цілому.

На думку, Сергія Костецького, провідного аналітика компанії SV Development, ситуація на ринку “вторинки” настільки динамічна, що не піддається прогнозуванню хоча б у середньостроковій перспективі, а одним з найважливіших факторів впливу залишається курс долара.

Він визначає не тільки ціни, а й обсяги пропозиції – люди не поспішають продавати нерухомість в непередбачуваний час. Проте, відносна стабілізація на валютному ринку, розпочата практично силовими методами Нацбанком, привела до зростання числа пропозицій на продаж.

«Протягом декількох тижнів курс долара тримається на рівні 12,95, це вже стало відбиватися позитивно: на ринок стали повертатися продажу. Люди навіть при продажі своєї нерухомості прекрасно розуміли, що курс долара до виборів особливо не зміниться », – каже експерт.

Згідно з інформацією Adress.ua, у вересні середня ціна вторинної однокімнатної квартири в Києві склала 62800 доларів. Двокімнатна з цього ж сегмента – порядку 100 100 доларів, трикімнатна 149600 доларів.

Кількість виставлених на продаж квартир у Києві – 48 126, для порівняння – у вересні минулого року кількість пропозицій було зафіксовано на рівні 44 529 квартир.

Момент, коли можна було виторгувати знижку до 20% від стартової вартості об’єкта пройшов ще 3-4 місяці тому. При цьому, як каже Сергій Костецький, за нинішньої ситуації торг все ж можливий, але не настільки істотний.

В останній місяць в Україні збереглася позитивна тенденція на ринку нерухомості для покупців.

Про це повідомляє Корреспондент.net з посиланням на керівника відділу продажів компанії Експерт Нерухомість Марину Масель.

“Ціни на квартири трохи падають в ціні, також зараз можна знайти дійсно вигідні за ціною варіанти покупки квартир”,-сказала Масель. Спеціаліст розповідає, що в жовтні ціни на житло в нових будинках через високий попит залишаються на колишньому рівні. Разом з тим, “квартири в будинках готельного типу та періоду так званої хрущовської забудови потроху дешевшають”.

При цьому експерт зазначає, що українські покупці не поспішають з придбанням нерухомості. “Це пояснюються і очікуванням від виборів, і високим курсом долара, і навіть простим припущенням, що ціни можуть знизитися”, – говорить Масель. Вона відзначає, що ряд потенційних покупців зайняв вичікувальну позицію, підшукуючи найбільш вигідний варіант.

“Люди розуміють, що саме зараз можна знайти і купити дійсно недорогу нерухомість. Зараз  з’являються у продажу об’єкти за досить низькими цінами в порівнянні з іншими аналогічними пропозиціями. Але такі об’єкти, як правило, дуже швидко знаходять свого покупця”.

Що стосується заміської нерухомості, то будинки та земельні ділянки традиційно “завмирають” напередодні зимового сезону. “Можливо, заміська нерухомість була б більш популярною серед покупців при більш низьких цінах, але продавці землі або будинків не поспішають демпінгувати”, – говорить експерт.

Як повідомлялося раніше, до початку жовтня попит на покупку квартир в Києві знизився до десятирічного мінімуму.

Джерело: Хрещатик