Микола Томенко: Нам потрібне суспільне мовлення, а не телебачення і радіо однієї партії чи навіть Уряду

14 листопадаа 2014 08:08

tomenko.ua

tomenko.ua

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко радіє з того, що нарешті почалася реальна дискусія стосовно механізму створення суспільного телебачення і радіо, оскільки таємничий механізм створення кількома людьми ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» є не просто незаконним, а неприпустимим.

М. Томенко нагадав, що відповідно до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», «Національна суспільна телерадіокомпанія України» – це державна установа, яка контролюється не чиновниками, не Урядом і навіть не кількома керівниками Національної телекомпанії України, а наглядовою радою, яка найближчим часом буде створена.

Проте найбільш небезпечним є те, що характер створення Національної суспільної телерадіокомпанії України проведений у «кращих» традиціях української корупційної моделі, зауважує Микола Томенко.

«На сьогодні незрозумілою є доля не лише тисяч людей, які працюють зараз в НТКУ, НРКУ, обласних ТРК, і того, хто має моральне та професійне право після звільнень набирати в нову організацію нових журналістів (можливо, перший заступник голови НТКУ Олександр Лієв – активний діяч кримської організації Партії регіонів часів сумновідомого Василя Джарти?..) Не менш важливим є також питання, якою буде доля майна, фондів, і найважливіше – історичних, культурних цінностей ліквідованих державних установ, як того вимагає Постанова Кабміну», – зазначив Голова Комітету.

Так, Микола Томенко нагадав, що Національна радіокомпанія України має унікальний архівний фонд записів, що збирався протягом останніх майже ста років. За інформацією, балансова вартість усієї інфраструктури Національної радіокомпанії визначена як 209 мільйонів гривень. «Натомість ми розуміємо, що лише унікальний архів фонду записів (зокрема, аудіофонд містить біля 200 тисяч годин) коштує мільярди доларів», – зауважив Голова Комітету.

Тому Микола Томенко сказав, що, як і раніше, робитиме все, щоб в Україні було суспільне телебачення і радіомовлення, яке би пропагувало українські цінності, історію і традиції, а не одну партію чи навіть Уряд.