Микола Томенко: Важливо зрозуміти, що ми – парламентсько-президентська, а не прем’єрська республіка

25 листопадаа 2014 14:43
tomenko.ua

tomenko.ua

Коментуючи в ефірі Черкаської ОДТРК «Рось» коаліційну угоду, підписану 21 листопада між представникам п’яти політичних сил нової Верховної Ради, радник Президента Микола Томенко, який представляв «Блок Петра Порошенка» у робочій групі з підготовки коаліційної угоди, відзначив, що програма-мінімум реалізована.

«Адже нам вдалося переконати Арсенія Яценюка і його команду в тому, що коаліція не може формуватися на підставі двох сторінок загальної декларації, а повинна мати серйозну, відповідальну програму. Власне, цей документ, що нараховує біля 70 сторінок, сьогодні є достатньо важливою передумовою ефективної роботи майбутньої коаліції», – зазначив М. Томенко.

Натомість, за його словами, залишається не менш важлива проблема – як правильно сформувати уряд під цей, закріплений в коаліційній угоді, план роботи.

На думку Миколи Томенка, варто було би радити колегам з «Народного фронту», аби вони ще раз звернули увагу на те, що в чинній Конституції закріплено, що Україна – парламентсько-президентська, а не прем’єрська республіка.

«Це означає, що не прем’єр-міністр мусить ухвалювати всі рішення та формувати уряд із тих людей, які йому подобаються. А всі політичні сили, що підписали коаліційну угоду (а їх п’ять) повинні взяти на себе певну сферу відповідальності за діяльність уряду і запропонувати найбільш фахових людей під цю сферу відповідальності. Саме тоді з’явиться професійний і відповідальний уряд, а не «уряд друзів Арсенія Яценюка», – зазначив Микола Томенко.