Новий рік у Києві: Головну ялинку привезуть через тиждень і прикрасять тисячами іграшок

26 листопадаа 2014 09:00
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Біля “Олімпійського” буде великий ярмарок, а з областей приїдуть 24 ялинки

Влада остаточно визначилися з головною ялинкою країни, яка цього року буде встановлена на Софійській площі. Лісову красуню привезуть з Івано-Франківської області вже через тиждень. Організатори головного новорічного свята вже щосили готуються до його проведення на Софійській площі, де встановлені перші 12 будиночків, в яких продаватимуть сувеніри.

ПОДАРУЮТЬ ЯЛИНКУ. На вихідних організатори новорічного свята їздили на Івано-Франківщину і з кількох ялинок вибрали саме ту, яку встановлять у столиці. “Наші представники вже вибрали головну ялинку країни. Це жива пухнаста ялиця, їй більше 80 років, вона росла недалеко від Івано-Франківська в Надвернянському лісгоспі. Її висота близько 24 метри, вага більше 12 тонн. Ми плануємо привезти ялинку-красуню в столицю до 5 грудня. Її планували зрізати і пустити на меблі, але тепер безкоштовно подарують Києву. До того як лісову красуню привезуть до столиці, на площі буде змонтовано спеціальне кріплення для ялинки з бетонних плит (діаметр її стовбура – півтора метра). Цим питанням займаються наші техніки, оскільки ялинка повинна бути надійно укріплена. На установку піде два тижні. Її прикрасять 3000 іграшок, в основному це будуть казкові будиночки і білі голуби (їх безкоштовно виготовить одна з українських фірм. – Авт.)”, – розповіла “Сегодня” куратор проекту Folk Ukraine Надія Тутенко.

За її словами, за головною ялинкою країни поїде спецфура довжиною в 30 м, щоб довести новорічну красуню в столицю. До цього планували привезти ялину з Київської області, але від цієї ідеї відмовилися: ялинка там була не настільки красива і менша заввишки.

БУДИНОЧКИ І МИКОЛА. У цю суботу почався монтаж різдвяного містечка на Софійській площі. “Вже встановлено 12 казкових будиночків на площі. У них будуть продавати сувеніри та новорічні частування”, – повідомили нам організатори свята.

Зараз вирішується питання про проведення біля стін Софії фестивалю крижаних скульптур. “Ми запланували його, але зараз вирішуються організаційні питання з розміщенням скульптур. Точно з’явиться крижана скульптура Святого Миколая. До речі, ми вже почали облаштування резиденції Святого в брамі Заборовського. Ми проводимо роботи з декорування цих приміщень під старовину і прикрашаємо приміщення казковими орнаментами”, – говорить Тутенко.

Кияни активно надсилають організаторам іграшки, зроблені з соломи, тканини і глини, якими прикрасять 10 ялинок (від кожного з районів столиці) які будуть встановлені на території Нацзаповідника “Софія Київська”. “Їх нам присилають в рамках святкування дня Святого Миколая. До речі, крім київських ялинок, будуть ще 24 з усіх регіонів України, так що кожна область зможе прикрасити свою ялину”, – обіцяють організатори.

Біля “Олімпійського” з’явиться село

У мерії запевняють, що саме свято обійдеться в 5,6 млн грн. “При цьому місто не витратить на організацію жодної копійки бюджетних коштів – все за рахунок меценатів та благодійних організацій. Крім Софійської площі, свято відзначатимуть у всіх 10 районах міста.

А на Троїцькій площі, біля НСК “Олімпійський”, пройде великий новорічний ярмарок, з’явиться новорічне село майстрів з національним колоритом. Тут організатори представлять всі народні ремесла, які є в Україні. Я б сказала, що це буде фестиваль українських майстрів народної творчості. Також тут пройдуть основні народні гуляння і вертепи. Ще ми плануємо провести тут виставку льодових скульптур (така ж запланована на території Софії. – Авт.), але все залежить від погоди”, – розповіла “Сегодня” директор департаменту культури КМДА Діана Попова.

Джерело: Сегодня.ua