Об’єкт №1, якого немає на жодній карті світу

9 листопадаа 2014 07:00

podii.com.ua

podii.com.ua

Київ – це місто, що приховує в собі ще безліч нерозгаданих таємниць багатьох віків. Однією з них, якій більше півстоліття, є забудови під Дніпром неподалік Києва на території Жукова острова. Саме тут залишилися фрагменти збудованих тунелів під Дніпром. Кому й навіщо були потрібні ці тунелі, намагаються й досі розгадати історики.
За однією з версій ці гігантські залізничні тунелі збудовані у 30-х роках минулого століття за наказом Сталіна. Тому й досі тунелі поміж себе жителі цих місць йменують «Сталінськими». Яке було справжнє призначення цих забудов, встановити важко, адже тоді більшість інформації радянських часів було засекречено.
Сьогодні дослідники й історики потроху знаходять ниточки, які ведуть до розгадки будівництва цих споруд, але все ж більшість залишається на рівні версій, а серед народу ходять легенди про це місце.
За одним із історичних варіантів, Сталінські тунелі мали б починатися десь на Жуковому острові, а виходити на лівому березі Дніпра біля дач на Осокорках чи Бортничах, і слугувати для переміщення військових потягів під час Другої світової війни. Ця ділянка будувалася на випадок, коли можуть бути зруйновані наземні мости та залізниця. Тунелі не добудували через те, що Київ був захоплено німцями.
Тунелі, серед яких уцілілі фрагменти йменують «титулами», споруджені, дійсно, гігантами! Довжина одного із цих залізничних тунелів близько 700 метрів, а діаметр близький до столичного метрополітену; довжина іншого «титулу» майже кілометр.

Поради незнайомцю
Поблукати цими місцинами можна й самостійно, а ще можна замовити екскурсію на сайті «Интерестный Киев».
Місцевість, де знаходяться тунелі, не в надто доглянутому стані, тому краще взяти захисний одяг.

Тунелі під Дніпром. Як добратися?
Тунелі розташовані на Жуковому острові на правому березі Дніпра між озером Коник і островом Водників.
Жуків острів міститься по правому берегу Дніпра південніше Києва між селищами Корчувате та Чапаєвка і притоками Дніпра: Коник та Віта.
Від Києва їдемо на авто чи маршруткою, зі Столичного шосе в районі авторинку поворот наліво, потім по дорозі до середини острова.

Джерело: ПОДІЇ