ПАТ «Київоблгаз» планує інвестувати 72 мільйона гривень в безпеку та ефективність газопостачання

20 листопадаа 2014 11:29

eircenter.com

eircenter.com

ПАТ «Київоблгаз» у 2015 році на реконструкцію, модернізацію, капітальний ремонт та заміну об’єктів газопостачання, оснащення приладами обліку газу та покращення роботи служб підприємства планує направити біля 72 мільйонів гривень. Основним акцентом інвестиційної програми компанії є встановлення побутових лічильників газу та комплекс заходів з підвищення безпеки газопостачання Київщини.

Проект інвестпрограми підприємства на наступний рік доступний на сайті компанії. З ним може ознайомитися кожен споживач та надати свої пропозиції та зауваження до 17 грудня 2014 року за вказаними координатами на веб-сайті.
В рамках проекту інвестпрограми ПАТ «Київоблгаз» планує зокрема провести капітальний ремонт обладнання 43 газорегуляторних пунктів (підтримують стабільний тиск в системі), здійснити реконструкцію 67 станцій катодного захисту (запобігають корозії газопроводів), придбати 158 сучасних приладів діагностики і обстеження та впровадження систем протиаварійного захисту систем газопостачання. Також інвестиційна програма передбачає встановлення понад 15 тисяч лічильників газу для населення.
«Незважаючи на складне фінансове становище компанії, ми маємо намір продовжити інвестиції у комплексні заходи з підвищення безпеки газопостачання, – зазначає голова правління ПАТ «Київоблгаз» Володимир Машталірук, – адже пріоритетом нашої роботи є цілодобове безперебійне забезпечення газом наших споживачів»
Втім, для реалізації запланованих заходів потрібні значні капіталовкладення. Сьогодні ж на фоні падіння обсягів постачання газу (за 9 місяців 2014 року на 11,5%), здорожчання матеріалів і обладнання та незмінності тарифів ПАТ «Київоблгаз» катастрофічно не вистачає ресурсів для покриття витрат на утримання газових мереж, проведення вчасних ремонтів, не кажучи вже про закупівлю сучасного дорогого обладнання та комплексну модернізацію.
У зв’язку з цим тарифи на постачання і транспортування газу потребують негайного перегляду. Якщо не скоригувати тарифи до економічно обгрунтованого рівня під загрозу ставиться реалізація інвестиційної програми та забезпечення стабільного функціонування газотраспортної системи Київської області.
Довідка.
Діяльність ПАТ «Київоблгаз», як суб’єкта природних монополій, регулюється державою в особі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Зокрема НКРЕКП встановлює ціни та тарифи на природний газ, тарифи на транспортування природного газу магістральними та розподільними трубопроводами, тарифи на
постачання природного газу за регульованим тарифом. Крім цього, державний регулятор розробляє та затверджує порядок формування інвестиційних програм ПАТ «Київоблгаз».
Гляцевич Анна Ігорівна
Фахівець із зв’язків з громадськістю