Ціни «шкереберть»: у столиці падають ціни на яблука

20 листопадаа 2014 11:37

agravery.com

agravery.com

Із дев’яти запропонованих сортів щонайменше 5 знизили показники цін, і лише один сорт трохи збільшив позначку мінімальної вартості, залишивши без змін середні та максимальні ціни

У п’ятницю 14 листопада на київському ринку «Столичний» більшість сортів яблук істотно наростили свої ціни, проте вже у понеділок, ситуація докорінно змінилася. Деякі із запропонованих сортів, не лише не повернули собі попередні значення, а і відчутно знизили ціни.

Зокрема яблуко вітчизняне нині коштує від 4 до 6 грн за кг, тоді як 12 листопада його пропонували за цінами 5-7 грн за кг. Яблуко сорту Айдаред відпускають за ціною у діапазоні 5,5-6,5 грн за кг, проти 6,5-7,5 грн за кг, що фіксувалися на ринку станом на 12 листопада. Голден 65 практично не змінило цінових значень лиш трохи у бік подорожчання подвинулися мінімальні значення цін, і станом на 19 листопада його вартість від 7,5 до 9 грн за кг. Яблуко Джонаголд відчуло на собі усі коливання ціни. Зокрема у п’ятницю його ціна виросла з 6-8 грн за кг до 7-8, а вже у понеділок, яблуко зазначеного сорту можна було шукати за цінами від 6 до 7 грн за кг. Яблуко Лігольд після подорожчання із 5-6 грн за кг до 6-7 у п’ятницю, поки утримує взяті висоти. Ренет Симиренка нині коштує навіть дешевше ніж на минулому тижні до підняття цін. Зокрема 12 листопада його пропонували споживачам по 7-8 грн за кг, 14 листопада показники виросли до 7-9 грн за кг, а вже 17 листопада даний сорт яблука коштує 6-7 грн за кг, станом на 19 листопада ціна лишається актуальною. Яблуко сорту Фуджі теж пережило ряд цінових метаморфоз. Так, станом на 12 листопада його відпускали за ціною 7 грн за кг, вже 14 листопада дана позиція коштувала 7-9 грн за кг, а з ранку 17 листопада цінники поступилися значенням 6,5-7,5 грн за кг, що і на звітну дату проведення моніторингу лишаються актуальними.

Як зазначають експерти «АПК-інформ: фрукти і овочі» поточний сезон може вперше за останні кілька років розчарувати українських садівників, які планують зберігати яблуко до весни. В останні 3 роки українське яблуко незмінно дорожчало до кінця сезону, при цьому підвищення ціни повністю окупало витрати на зберігання і дозволяло фермерам мати стабільний дохід. Одним із доказів цього служить щорічне зростання інвестицій в закладку нових інтенсивних насаджень на базі вже наявних господарств і збільшення потужностей зі зберігання яблук. Незважаючи на стабільне зростання виробництва яблука в Україні, в останні 3-4 роки продукція стабільно дорожчала мінімум на 50% в період з жовтня по квітень.

В останні 2 сезони подорожчання багато в чому було пов’язане зі штучним підвищенням довідкових цін на імпортне яблуко в Україні, а в минулому році в добавок до цього імпортне яблуко сильно подорожчало через девальвацію гривні по відношенню до євро і долара.

У сезоні 2014/2015 років можливостей для підвищення ціни в українських фермерів буде набагато менше. Чергове збільшення внутрішнього виробництва, порівняно невисокими показниками якості та обмеження експорту до Росії будуть негативно позначатися на цінах впродовж всього сезону. Девальвація гривні буде певною мірою стримувати імпорт, тим не менш, будь-які спроби українських фермерів підвищити ціну будуть тут же супроводжуватися зростанням поставок польського яблука, яке цього року подешевшало мінімум у 2 рази.