У 5 найпопулярніших марок меду виявили перевищення норм небажаної речовини

15 листопадаа 2014 18:00

hnb.com.ua

hnb.com.ua

При перевірці п’яти найпопулярніших на столичних прилавках марок меду було виявлено значне перевищення норм щодо гідроксиметилфурфуролу. Це свідчить про перегрівання продукту для надання йому більш привабливого вигляду та зручності під час фасування, зазначає начальник відділу тестувань Науково-дослідницького центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Ніні Каладій. «У результаті продукт не тільки втрачає користь, але й стає небезпечним, негативно впливаючи на печінку та нервову систему людини», – стверджує фахівець.
За результатами досліджень, мед марок «Пасіка» і «Mellis» не відповідає вимогам стандарту і через перевищення норм щодо гідроксиметилфурфуролу – за словами експертів, він взагалі не повинен продаватися в магазинах і вживатися в чистому вигляді. «Такий мед можна використовувати тільки в кулінарії при випічці або іншій термічній обробці, тому що при температурі, вищій за 120 градусів, гідроксиметилфурфурол руйнується», – зауважує Ніна Кільдій.
А ось мед «Премія» порадував експертів – хоча він і заявлений виробником як перший сорт, але за показниками цілком відповідає вищому. Фахівці наголошують, що у якісного меду смак має бути солодкий, ніжний, трохи терпкуватий – карамельний же присмак недопустимий, оскільки саме він і свідчить про інтенсивне нагрівання продукту. Термін зберігання меду – 2 роки, тож нині на полицях має перебувати мед, зібраний виключно у 2013 або 2014 роках.