У бідних менше зубів, ніж у багатих

20 листопадаа 2014 10:35

i1.poltava.pl.ua

i1.poltava.pl.ua

Після 70-річного віку найбідніші люди в суспільстві мають на вісім зубів менше, ніж найбагатші, стверджують науковці, пише ВВС Україна.

Дослідження, у якому брали участь понад 6 тис. людей, показало, що здоров’я ротової порожнини у 20% найбідніших людей є значно гіршим у порівнянні з найбагатшими.

В документі, опублікованому в Журналі стоматологічних досліджень (Journal of Dental Research), йдеться, що бідні люди також більше страждають від карієсу.

Дослідники стверджують, що найгірші клінічні показники мають люди з низьким доходом, ті, що належать до нижчої професійної групи, а також мають низький рівень освіти або живуть у злиднях.

Серед їхніх симптомів – карієс, захворювання ясен і менша кількість зубів загалом.

Водночас попереднє дослідження показало, що нинішнє покоління має набагато здоровіші зуби, аніж їхні попередники.

Професор Джиммі Стіл, керівник стоматологічної школи при Університеті Ньюкасла, каже: “Це, мабуть, не дивно, що бідніші люди мають гірше здоров’я зубів, аніж найбагатші, але дивує те, наскільки великою є різниця і як це впливає на людей”.

“З нашими даними, важко сказати, які саме чинники є рушійною силою кожної з відмінностей, які ми спостерігаємо, але, ймовірно, насправді має місце комплекс причин, і справа не лише у, наприклад, доступності лікування”, – додає він.