У Голосіївському парку з’явиться лижна траса з музикою, паркуванням і кафе

26 листопадаа 2014 17:21
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Екологи обурені знищенням дерев

У грудні на території Національного природного парку Голосіївський відкриють лижну трасу, на якій зможуть покататися усі охочі. Студенти Нацуніверситету фізичного виховання і спорту зможуть скористатися нею безкоштовно, всі інші – за гроші (вартість ще не встановили). Велика ймовірність, що працювати траса буде цілодобово.

ВИРУБАЛИ САМОСІВ. Останні кілька тижнів навколо “гірки” розгорявся скандал. Екологи заявили, що гірськолижну трасу університету, яка раніше там і існувала, значно розширили, через що були знищені вікові дерева. У Голосіївському парку цю інформацію спростовують, кажуть, що більше “гірка” не стала, а її тільки почистили – вирубали самосійні кущі і тополі. “Очисні роботи лижного спуску проходили на території університету, узвіз не чистився з 1980-х років. За цей час насіялися кущі та дерева. Ця чистка узгоджувалася університетом з нами, єдине непорозуміння в тому, чи вийшли робітники за межу лижного спуску чи ні. З цього приводу ми відправили запити в прокуратуру і в екоінспекцію”, – пояснив “Сегодня” директор парку “Голосіївський” Борис Дробот.

4_10

Траса для лижників. Довжина спуску 368 метрів, а перепад висот з низу до верху 64 метри. Фото: С. Ніколаєв

Втім, громадськість нововведеннями обурена. “На території під трасу були знищені зелені насадження та знято верхній шар ґрунту – загинули рослини. Сюди будуть приїжджати натовпи людей, палити багаття, що може зашкодити природі”, – розповів “Сегодня” представник “Союзу порятунку Голосєєво” Михайло Михалко.

ЄВРОПА В ПАРКУ. Втім, роботи з оновлення лижної траси вже практично завершені. “У денний час на трасі будуть займатися студенти, а у позанавчальний (з 16:00. – Авт.) експлуатація підйомника буде здійснюватися в комерційних цілях. Встановимо тарифи – вони будуть меншими, ніж у конкурентів (підйомник в центрі – 5,50-15 грн за один підйом, залежно від дня тижня. – Авт.). Буде інструкторська база, а також розробимо правила безпеки, адже довжина траси 368 метрів. Плануємо створити сучасний гірськолижний спуск за європейським типом”, – розповів “Сегодня” заступник директора комплексу спортивної бази Нацуніверситету фізичного виховання і спорту Віктор Клейменов. За його словами, подбають на трасі і про освітлення – встановлять нові стовпи і обладнають їх світлодіодними світильниками.

5_06

Благоустрій. Кататися зможуть під музику. Фото: С. Ніколаєв

СПУСК ПІД МУЗИКУ. “Підйомник може піднімати більше тисячі осіб на годину. Але розвиватися будемо поетапно, адже ще немає персоналу, який зміг би обслужити велику кількість людей. Відвідувачі зможуть взяти в оренду лижне спорядження, уже готовий пункт прокату. Він буде обладнаний електронною пропускною системою, за принципом платіжної пластикової картки, якою можна буде користуватися по всьому комплексу. Можливо, підключимо і музику”, – продовжив Клейменов.

Відкриють також невеличке кафе в зоні посадки лижників і обіцяють, що в ньому не будуть продавати сигарети і алкоголь. Для комфорту обладнали і парковку на 70-80 місць. У скільки обійшлася траса – поки не говорять, але в університеті повідомили, що більша частина – це спонсорські гроші. До речі, в адміністрація парку “Сегодня” розповіли, що наступного року планують відкрити ще два лижних спуску і зайнятися велодоріжками.

6_02

Екологи проти

Екологи негативно ставляться до створення гірськолижних трас у парку. “Це негативно вплине на природу, оскільки створення такого масштабного об’єкту в парку передбачає зміну інфраструктури, адже з’являться додаткові будови для відпочинку людей. А адже нинішня траса фактично знаходиться в центрі лісу, і, звичайно ж, туди будуть заїжджати на приватних авто”, – говорить “Сегодня” заступник голови Нацекоцентру України Олексій Василюк.

Джерело: Сегодня.ua