У Києві економитимуть тепло на погоді автоматично

11 листопадаа 2014 09:07

cdn.ruvr.ru

cdn.ruvr.ru

У столиці планують встановити спеціальне обладнання, яке обмежуватиме надходження теплоносія в теплу погоду. Чи допоможе таке нововведення пережити зиму киянам, радіостанція Голос Столиці дізналася у заступника голови КМДА Петра Пантелєєва.

Ситуація з теплопостачанням у столиці вимагає щоденного жорсткого моніторингу за веденням ремонтних робіт на тепломережах. Тому влада міста планує установку теплових лічильників, які зможуть контролювати погодне регулювання в житловому будинку. Такі заходи дозволять оперативно реагувати на зміну температури та дотримуватися оптимальних показників, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

Що це за лічильники, які зможуть контролювати погодне регулювання у житловому будинку?

– Лічильник – це окрема справа. А погодне регулювання – це автоматика, яка дозволяє вже за наявності лічильника регулювати подачу теплоносія в будинок в залежності від температури. Наприклад, зараз у нас достатньо тепло, і щоб заощадити дефіцитне тепло на сьогодні, автоматика реагує на температуру і прикриває трошки потік теплоносія на будинок. За рахунок цього іде зменшення загального споживання, що впливає на зменшення спалювання газу на ТЕЦ. А головне те, що мешканці в такому випадку також будуть менше сплачувати за опалення в квартирах.

А за чий рахунок встановлюватимуться такі лічильники, такі регулятори?

– Лічильники плануємо встановлювати за рахунок як бюджетних коштів, таки і коштів теплопостачальних компаній, тому що на сьогодні в Києві не вистачає більше, ніж 6 тисяч лічильників. Їх треба встановити, при чому найближчим часом. Плануємо за рік, максимум за два встановити всі лічильники. А щодо погодного регулювання, то такі елементи зараз встановлюються як пілотний варіант, щоб визначити ті будинки, в яких такі прилади будуть корисними, найбільш ефективними.

Як визначається, в яких саме будинках вони потрібні?

– Звичайні будинки, київські багатоповерхівки. Просто треба відрізняти, скажемо, за конструктивними особливостями ті самі «хрущівки» від шістнадцятиповерхових будинків, в яких системи опалення сконструйовані по-різному. І ці регулюючі прилади будуть працювати з різною ефективністю, тому ми хочемо визначити де саме вони будуть найбільш ефективними.

Скільки грошей на все це знадобиться?

– Прилад автоматики погодного регулювання коштує 10-15 тисяч гривень. Лічильник теплової енергії десь від 30 до 50 тисяч гривень на один будинок в залежності від діаметру трубопроводів, від величини будинку.

Коли ви плануєте все це завершити?

– Вже в цьому році ми починаємо ставити ці лічильники. І в першу чергу ті лічильники, як і у нас з 2007 року, як з’ясувалося, лежать на складах «Київенерго». Тобто сім років вони чекають свого часу. Чому? Це питання риторичне, мабуть. Але кілька сотень лічильників до Нового року ми вже встановимо.

Джерело: Мій Київ