У Києві хірургів вчать оперувати на свинях і курячих стегенцях

4 листопадаа 2014 09:00

kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Мінімізувати лікарські помилки і підвищити кваліфікацію українських медиків: в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова, в Центрі інновацій стартували спеціальні курси для професіоналів у сфері охорони здоров’я.
В тренінг-центрі Інституту вже пройшли перші дводенні заняття, під час яких молоді лікарі отримали досвід малотравматичних лапароскопічних хірургічних втручань. На спеціальний інтенсивний курс від Інституту Шалімова приїхало 52 практикуючі медии з усієї України – урологи, акушери-гінекологи та хірурги.
“Це унікальний майстер-клас, який поєднує в собі професійне хірургічне німецьке обладнання та тренажери, зібрані фахівцями Інституту Шалімова. Незважаючи на їх зовні просту форму вони максимально реалістично відтворюють ту атмосферу, в якій працюють лікарі під час операцій”, – розповідає акушер-гінеколог Алла Вітюк.
Самі тренажери – це пластикові короби, які грають роль черевної порожнини людини, в них вставлені хірургічні інструменти. Курсанти, як їх тут називають лікарі-тренери, повинні відпрацювати чіткість рухів, орієнтацію в просторі, правильне положення рук. Для цього вони за допомогою інструментів розгортають цукерки, чистять мандарини, переносять тонкі гумки з однієї булавки на іншу, розрізають м’ясо курей. При цьому виконують всі ті рухи, які роблять хірурги під час справжніх операцій. Все, що відбувається “всередині пацієнта” транслюється на екран перед очима тих, кого навчають.
“Все дуже правдоподібно. Для мене важливо відпрацювати координацію рухів. Я практикуючий хірург, а тому, сподіваюся, що після навчання кількість моїх помилок під час операцій зійде до нуля”, – розповідає лікар Ігор Чмелюк.
Те, що від помилок під час операції не застрахований жоден медик – підтверджує Директор Інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова НАМН України, професор Олександр Усенко. Однак, за його словами, помилки можна мінімізувати, якщо постійно проходити курси підвищення кваліфікації.
“Кожен практикуючий український хірург повинен періодично проходити курси підвищення кваліфікації. Адже від точності його рухів залежить життя пацієнта, час його одужання. При вдало проведеному хірургічному втручанні, коли не зроблено жодного зайвого розрізу, людина відновлюється на тижні раніше”, – запевняє Олександр Усенко.
Більш досвідченим лікарям в Центрі хірургічних інновацій в рамках дводенного майстер-класу було дозволено оперувати свиней. Ці тварини були обрані у зв’язку з тим, що їх анатомія найбільш нагадує людську.
“Кожна свиня, перед тим як стати частиною майстер-класу, близько 10 днів утримується в лікарні. Лікарі вивчають її стан, стежать за змінами. Перед операцією тварині не дають їсти. Перед самою процедурою свині вводять анестезію. Цього разу ми з більш молодими лікарями практикували трансплантаційну хірургію, тобто працювали з печінкою свині”, – розповідає хірург вищої категорії Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова НАМН України Віктор Шкарбан.
Перші майстер-класи в Інституті для українських хірургів вирішили провести безкоштовно. Повне навчання для лікарів проходитиме п’ять днів із зайнятістю по 8 робочих годин на день почергово з механічними тренажерами і з біологічним матеріалом. Наприкінці такої практики кожному лікарю обіцяють сертифікати міжнародного зразка.