У Києві курсуватиме електробус

20 листопадаа 2014 11:26

rivne1.tv

rivne1.tv

Луцьке автотранспортне підприємство Санрайз представило сьогодні в Києві експериментальний зразок електричного автобуса, призначеного для міських пасажирських перевезень, який незабаром може замінити маршрутки, передає ЛІГАБізнесІнформ.
Директор підприємства Юрій Девицький, електробус побудований на базі автобуса Богдан А091.

Він оснащений двома електродвигунами, сумарною потужністю 120 кВт, які працюють від акумуляторів розрахованих на 3000 циклів зарядки/розрядки, що відповідає 10 років експлуатації. Електробус витрачає 50 кВт електроенергії на 100 км шляху і може проїхати без підзарядки 250 км. Максимальна швидкість – 80 км/год.
За словами головного конструктора компанії Санрайз, електробус може заряджатися як від стандартної побутової розетки, потужністю 220 вольт (на повну зарядку потрібно 10 годин), так і при напрузі 380 вольт (швидкість зарядки скорочується до 4-4,5 годин). В автобусі застосовується система рекуперації енергії.
За словами Девіцкого, економія на кожному электробусе для автотранспортного підприємства становить до 700 грн у день, в порівнянні з аналогом, що працює на двигуні внутрішнього згоряння. Електродвигун виробляється в Україні – його вартість 14 000 грн. Роздрібна вартість електроавтобуса буде вище, але вона поки не називається – для серійного поризводства він повинен пройти випробування і сертифікацію.
Потужності луцького підприємства дозволяють переробляти до 10 автобусів в місяць. Перші серійні зразки планують випустити на початку 2015 року. За словами голови Всеукраїнської організації сприяння Збройним силам України ім. гетьмана Сагайдачного Миколи Голєва (є співінвестором проекту), купівля електроавтобуса окуповується за 2,5 року (при нинішньому курсі).
Він додав, що два українських заводу зацікавлені в серійному виробництві екологічно чистих автобусів. Львівський автобусний завод та корпорація Богдан розглядають можливість випуску электроавтобусов в новому кузові.
«Ми будемо розвиватися за трьома напрямками: виробництво нових автобусів, використання вітчизняних кузовів автобусів для установки електричного обладнання і переобладнання старих автобусів на нові з електродвигунами», – зазначив Голєв.

Джерело: Мій Київ