У Києві відбулася прем’єра французького фільму про Голодомор в Україні

20 листопадаа 2014 10:56

espreso.tv

espreso.tv

У Києві, в “Українському домі” відбулася презентація фільму французького режисера Бенедикт Бане “Голодомор. Забутий геноцид”, передає кореспондент УНН.
Фільм демонстрували напередодні 81-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні.
Режисер, яка прибула на прем’єрний показ, розповіла журналістам, що роботу над документальною стрічкою розпочала ще в 2010 році, тричі приїздила для зйомок в Україну, відзняла 65 годин відео, які довелося вмістити у 90-хвилинний фільм. Стрічку відзняла власним коштом за сприяння людей, які надавали особисту допомогу у вигляді консультацій, свідчень, документів, часом незначних фінансів.
“Французи мало що знають про Голодомор в Україні, і я хотіла їм про все розповісти і показати. Також фільм присвятила тим, хто пережив голод, всі вони вразили мене своїми спогадами та емоціями”, – зазначила режисер-постановник.
Передумовою до створення стрічки стало знайомство з українцями у Франції, чиї предки зазнали геноциду. Разом із ними вона прибула в Україну, де і розпочала роботу над стрічкою. Зйомки тривали на Київщині, Полтавщині і Вінниччині, також було записано чимало експертів.
За словами експертів фільму, француженка чи не першою під час роботи над стрічкою побачила, що в часи геноциду був спротив українського народу сталінській політиці.
У лютому цього року режисера розпочала роботу над українською версією фільму, тобто його було перекладено з французької мови, а сьогодні вперше показано в Україні.
Значну частину архівних матеріалів, зокрема, фоно- і фотодокументів надав Центральний державний кінофотофоноархів ім.Г.Пшеничного, що в Києві, куди після показу в Україні передадуть запис стрічки, про що вже є домовленість із Бенедикт Бане.
За словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, після цього стрічку демонструватимуть в суботу, 22 листопада на Першому національному каналі.
Зазначимо, що в режисера залишилося чимало матеріалів, які не ввійшли до фільму, і в майбутньому, за її словами, вона хоче продовжити висвітлення теми, але поки що все впирається у фінансування.
У суботу, 22 листопада француженка долучиться до всеукраїнської акції “Запали свічку” із вшанування пам’яті про жертв голодомору.
Додамо, Б.Бане була в Києві під час подій на Євромайдані і висвітлювала події як журналіст.
“Дух Майдану повинен жити нині”, – сказала вона.