Якщо на Матвія вітри вовком виють, хуртовини будуть до самого Миколи Зимового 19 грудня

29 листопадаа 2014 13:49
tsn.ua

tsn.ua

Великі нам здаються такими тому, що ми стоїмо перед ними на колінах.
Д. Донцов

Покидає нас календарна осінь. І в останні її дні наші предки колись, так би мовити, відкривали сезон ворожінь. Звичайно, у першу чергу, ворожили на врожай наступного року, хоча і про долю не забували, особливо дівчата.

У народі 29 листопада пов’язували з відлигою і казали: «На Матвія – земля пріє». А також підмічали, якщо «на Матвія вітри вовком виють, хуртовини будуть до самого Миколи Зимового 19 грудня».

За церковним календарем 29 листопада вшановують апостола та євангеліста Матвія, саме він написав перше Євангеліє. Спочатку він був митником, тобто, збирачем податків, однак після того, як Ісус Христос призвав його стати учнем у числі інших апостолів, Матвій до кінця свого життя служив Господу і прийняв за віру мученицьку смерть.

Іменинники 29 листопада:

Матвії, Єфросинії, Семени.

Ім’я Матвій має давньоєврейське походження і означає «подарунок Яхве». Святим покровителем вважається колишній митар, який покинув свою справу, дослухавшись до слова Господнього. Як правило, Матвії мають багато друзів. Навіть своїх ворогів вони інколи помилково зараховують до близького кола. Надміру люблять жінок, часто закохуються, але не завжди собі на користь.

Події 29 листопада:

1899 — засновано іспанський футбольний клуб «Барселона».
1959 — церемонію вручення нагород «Ґреммі» вперше показали по американському телебаченню. Серед лауреатів були Френк Сінатра та Дюк Еллінґтон.
1990 — Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка дозволяла застосувати проти Ірака силу у разі, якщо він не виведе свої війська з Кувейту до 15 січня 1991 року.
1996 — міжнародний трибунал з колишньої Юґославії виніс свій перший вирок. До 10 років тюремного ув’язненння був засуджений хорват Дражен Ердемович, визнаний винним у злочинах проти людяності під час громадянської війни в Боснії.

29 листопада народилися:

1778 — Григорій Квітка-Основ’яненко, український прозаїк, драматург, журналіст, літературний критик і культурно-громадський діяч. Основоположник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Найвидатніші твори – «Конотопська відьма», «Маруся», «Сватання на Гончарівці», «Шельменко-Денщик».

«Як говоримо, так і писати треба» (Григорій Квітка-Основ’яненко)

1899 — Григорій Косинка (Стрілець), український письменник. Автор творів «На золотих богів», «Заквітчаний сон», «В житах», «Політика», «Фавст», Серце» та ін

Чи знаєте ви, що:

За легендою Григорія Квітки-Основ ‘яненка, рід Квіток одним з найперших з’явився на Харківщині.

«Одного дня 1604 року до Києва прибився звідкись дід із онуком-сиротою Григорієм. Невдовзі дід помер, а внук прижився. За ніжну вдачу і незвичайну вроду підлітка прозвали Квіточкою, а коли підріс — Квіткою. Згодом у нього закохується горда красуня, дочка київського воєводи, і парубок відповідає палкою взаємністю. Вони потай вінчаються, підмовляють гурт козаків і тікають на вільні, дикі тоді, землі Лівобережжя. На березі річки Уди засновують поселення — початок майбутнього Харкова й усієї Слобожанщини. Це був прапрадід Григорія Федоровича, що заснував рід Квіток».

Деякі дослідники вважають, що це не просто казка, бо, наприклад, слобода Основа була взагалі куплена у Донців-Захаржевських в 1713 році Григорієм Семеновичем Квіткою.

Саме за назвою родового маєтку Григорій Федорович Квітка взяв собі творчий псевдонім Основ’яненко. Крім нього прізвище Квітка-Основ’яненко не носив ніхто.

«Рідна країна»