Яскраві фарби КВН

7 листопадаа 2014 12:00

eveningkiev.com

eveningkiev.com

Гумор та розваги є гарантією доброго настрою і невід’ємною складовою нашого життя. Напередодні Міжнародного дня КВН, який відзначатиметься 8 листопада, «Вечірка» поспілкувалася з керівництвом Відкритої київської ліги КВН «Отклик».
Зіркові судді
Ліга заснована шість років тому, в листопаді 2008-го, і є єдиним таким проектом не лише в Києві, а й у всій країні. З 2014 року ліга «Отклик» працює у статусі Офіційної Регіональної ліги ТТО «Олександр Масляков і Компанія» міжнародного союзу КВН.
«Серед команд, що беруть участь у наших іграх та проектах, близько 80% молоді з Києва та області, решта – з інших регіонів країни, Росії та Білорусі», – розповідає директор «Отклику» Євгеній Розенблат. Раніше іногородніх команд було близько 50–60% із загальної кількості – скорочення їх числа пов’язано передовсім з нинішньою соціально-політичною ситуацією.
Ми готуємо команди для Центральних ліг, відбираючи кращих учасників з різних куточків України. Найактивнішими та найуспішнішими на сьогодні є Харків, Дніпропетровськ, Миколаїв, Одеса, Вінниця, а останнім часом помітно активізувалася молодь із Сум – ці міста подарували нам найбільше талановитих команд», – зазначає Євгеній Розенблат.
Відбір учасників відбувається на щорічному фестивалі. У перший день виступають усі попередньо зареєстровані команди – з них обирають найкращі, а вже наступного дня вони беруть участь у гала-концерті. До п’ятірки постійних членів журі входять чемпіон Вищої української ліги КВН, резидент «Comedy club» Антон Лірник, популярний телеведучий та шоумен Денис Христов, актор Студії «Квартал 95» Степан К занін, актор комедійних шоу і серіалів Рустем Емірсалієв та провідний актор програми «Велика різниця», заслужений артист України Віктор Андрієнко.
«Якщо більшість суддів звертають увагу на гостроту гумору, акторську майстерність та загальний рівень підготовки учасників, то Віктор Андрієнко особливу увагу приділяє і режисерській роботі – це також дуже необхідно», – каже Євгеній Розенблат. Взагалі-то, спробувати себе у якості учасника КВН може кожен бажаючий незалежно від віку – виходити на «велику сцену» діти можуть вже у 8–9 років.
«Фейс-контроль» жартів
Перед тим, як продемонструвати глядачам та суддям підготовлені номери, всі учасники мають віддати на перевірку свої сценарії спеціальній редакторській комісії з професійних гравців КВН, за плечима яких понад 12 років досвіду. Вони вичитують усі жарти і мають право вирізати ті, що не відповідають належним критеріям. «Забороненими темами є насильство, злі жарти над інвалідами, представниками сексуальних меншин, а також пропаганда алкоголізму і наркоманії, – зауважує директор Відкритої київської ліги КВН. – Нині у номерах нашої молоді дуже часто фігурує співак Макс Корж, 1990 роки, політика та студентське життя».
Вічними темами, як і раніше, залишаються родина, стосунки та політика. Іноді ж коло потенційних тем звужується. «Наприклад, цьогоріч редактори поставили заборону на т му про безхатченків, яка завжди була доволі популярною. Саме тому вже на перших етапах всі відповідні жарти були одр зу ж відсіяні, – продовжує Євген Розенблат. – Також викреслюється більшість жартів про Володимира Путіна з етично-по- літичних міркувань – на виступі залишається максимум по одному згадуванню про нього». Якщо класичні теми є незмінними, то решта приводів для обігравання щороку змінюється. Скажімо, ще три роки тому на піку популярності були представники субкультури «емо», два роки тому молодь чомусь масово звернула увагу на співака Павла Зіброва, а 2013-го команди жартували над хіпстерами.