З Федора–Студита, 20 листопада, колись вже ставало холодно і сердито

20 листопадаа 2014 09:00

monmary.com

monmary.com

«Кращою є набута вірою і заслугами слава глави держави, ніж та, що набута лестощами».
Георгій Кониський
З Федора–Студита, 20 листопада, колись вже ставало холодно і сердито. Навіть казали, що Федор цього дня «сидить і землю студить».
За церковним календарем 20 листопада вшановують мучеників з Мелітини, преподобного Лазаря, преподобного Зосима, преподобного Кирила, мученика Феодота корчемника, мучеників Меласиппа і Касинію та їхнього сина Антона, мучеників Авкта, Тавріона і Фессалонікію.
Іменинники 20 листопада:
Валерій, Кирило, Федір, Євген, Богдан, Федот.
20 листопада народилися:
1717 — Георгій Кониський, український письменник, філософ, церковний і культурний діяч. Автор віршів на релігійну тему, драми «Воскресіння мертвих», численних проповідей, курсу піїтики.
20 листопада відзначається:
Всесвітній день дитини
Чи знаєте ви, що:
Свято — Всесвітній день дитини — виникло в середині минулого століття, а саме — в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй затвердила свою резолюцію № 836 (IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року.
Спочатку дата святкування Дня дитини рекомендувалася виключно на розсуд кожної держави, яка визнає для себе доцільним відзначати цей день. Так, у колишньому СРСР, а зараз і в багатьох суверенних державах, виник Міжнародний день захисту дітей, який відзначається 1-го червня.
Пізніше, 20-го листопада 1959-го року прийняли «Декларацію прав дитини». Потім, в 1989-му році, також 20-го листопада всесвітнім співтовариством була прийнята «Конвенція прав дитини» та питання з єдиної для всіх датою святкування цього дня було вирішено само собою.
Тепер в офіційних документах всесвітньої організації об’єднаних націй фігурує саме ця дата.
Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованим на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.
Актуальність проблем дитинства залишається високою, на жаль і до цього дня. Численні заходи та дії, навіть на законодавчому рівні, не в змозі повністю вирішити весь комплекс цих проблем, так як вони лежать швидше в моральній площині людського світогляду.
Однак завдяки постійним загальним зусилям і заходам, що вживаються, йде успішне сприяння підвищенню активності у вирішенні безлічі з існуючих і виникаючих проблем нашого підростаючого покоління.
Характерно, що саме у 20-е листопада відзначають своє професійне свято «День педіатра» і дитячі лікарі, які поклали на себе вирішення проблем здоров’я наших дітей (З сайту www.dilovamova.com).