Аномальний попит на елітне житло в Києві

11 Грудня 2014 18:00

zhytlobud.com

zhytlobud.com

У листопаді 2014 року в Києві було куплено елітної нерухомості (дорожче $300 тис.) на загальну суму 116,2 млн. ($8,3 млн), що на 9,4 рази більше, ніж у жовтні.

Про це повідомляють Вести з посиланням на аналітичний центр агентства нерухомості Park Lane.

“Якщо порівнювати результати листопада з попередніми осінніми місяцями, то ми отримуємо значний приріст елітного сегмента в цілому в загальній структурі капіталовкладень, що частково можна пояснити прагненням інвестувати кошти у високоліквідні об’єкти нерухомості”, – пояснила генеральний директор АН Park Lane Вікторія Барабаш.

Однак порівняно з листопадом 2013 р. спостерігається зниження обсягів продажів навіть в перерахунку на гривню: тоді було куплено столичної нерухомості преміум-сегмента на 129,3 млн. грн. (близько $ 16 млн. за актуальним курсом)

В структурі угод квартири зараз зайняли 55%, будинки в передмісті – 25%, нежитлова нерухомість – 20%.Найдорожчим об’єктом, реалізованим в листопаді, стали апартаменти в будинку категорії DeLuxe по вул. Грушевського, 9-а. Їх продали за 43,4 млн. грн. ($3,1 млн.). Ця квартира площею 250 кв. м без обробки, але з якісною підготовкою під проведення опоряджувальних робіт. Крім того, в будинках по вул. Старонаводницькій, 4-і 6-б було реалізовано кілька квартир площею 135-150 кв. м за ціною 4,9-5,6 млн. грн ($350-400 тис.).

Заміські будинки покупці шукали в Обухівському і Житомирському напрямках. Найдорожча покупка – особняк в сел. Козин (Обухівський р-н) площею 500 кв. м і ділянкою 20 соток з виходом до ставка – обійшовся в 25,2 млн. грн. ($1,8 млн.).

Скупку будинків в листопаді назвали аномальною, оскільки воно сталася у традиційно “низький” для заміського ринку сезон, чого не спостерігалося раніше. П’яту частину угод склали приміщення під офіси та комерційного призначення (магазини), розташовані в Печерському та Шевченківському районах, причому найбільш затребуваними були нежитлові приміщення в нових житлових будинках.

“В листопаді в елітний сегмент повернувся попит на офісні та комерційні приміщення, що свідчить про активізацію бізнес-процесів”, – зазначила Вікторія Барабаш.

При цьому президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубановзазначає, що елітний сегмент в цьому році продається з великим дисконтом. “Господарі, яким терміново потрібні кошти, готові скидати ціну. І, наприклад, квартира на Староноводницкій, яка минулої осені була виставлена за мільйон, зараз продають за 600-700 тисяч доларів”, – навів приклад Рубанов.

З ним згодна експерт ринку нерухомості Ірина Луханіна. “Пропозицію в преміальному сегменті збільшилася за останній місяць на 12-19%, але продаються одиниці – ті, де господарі готові скидати ціни на 35-40%. Але я думаю, в грудні ми побачимо зростання продажів – за рахунок “подарункових” угод, традиційних для передноворічного періоду”, – запевнила вона.

За спостереженнями керуючого директора ARPA Real Estate Михайла Артюхова,багато господарів елітної нерухомості зараз готові знижувати ціни. “Вони бажають продати, але намагаються розрахувати ринкове зниження цін і те, яка ймовірність, що найближчим часом ціни повернуться. Приміром, в одній з новобудов на Печерську бізнес-класу квартири кілька років тому продавалися по 3,2 тис. у.о. за квадрат, зараз є угоди і за 1,5-1,6 тис. у.о. Чи вони будуть падати або знову почнуть рости? Ніхто не дасть прогноз навіть на рік, не кажучи вже про більш далекі перспективи”, – сказав він.

За оцінками експертів, попит протримається до середини грудня. “Головні покупці – люди зі східних регіонів, які володіли успішним бізнесом і зуміли його вчасно передислокувати. До вересня вони більше орієнтувалися на оренду, зараз схиляються до покупок”, – пояснив Олександр Рубанов.