До чого призводить нестача в організмі вітаміну D?

21 Грудня 2014 09:00

3.bp.blogspot.com

3.bp.blogspot.com

Недолік в організмі вітаміну D може спровокувати розвиток слабоумства — такого висновку дійшли вчені в ході нових досліджень.

Дослідження, в якому взяли участь 1650 людей у віці 65 і більше років, підтвердило: літні люди, в організмі яких спостерігається нестача вітаміну D, більше схильні до розвитку деменції (старечого недоумства).

Дослідження проводилося міжнародною групою вчених під керівництвом Д. Льюелліна з медичної школи при університеті Екстера. Протягом 6 років вчені спостерігали за літніми людьми — учасниками експерименту, — які на момент початку експерименту мали добре здоров’я: не страждали від слабоумства, серцево-судинних і подібних захворювань.

До кінця дослідження у 1169 учасників показники вмісту вітаміну D в організмі залишалися в межах норми, для них ризик розвитку старечого недоумства становив 1 до 10. Але у 70 осіб був помічений гострий дефіцит вітаміну D, і ризик виникнення недоумства став досить реальним для кожної п’ятої людини з цієї групи.

Д. Льюеллін каже: «Ми очікували, що побачимо якийсь взаємозв’язок між низьким вмістом вітаміну D в організмі і ризиком розвитку старечого недоумства або хвороби Альцгеймера, але результати перевершили наші очікування — цей взаємозв’язок виявився сильнішим, ніж ми думали».

Основним джерелом вітаміну D є жирні види риби: форель, тунець, сардини, оселедець. Також вітамін D потрапляє до нашого організму через шкіру разом з променями сонця.

Було встановлено, що організм літніх людей відчуває гостру нестачу цього вітаміну, оскільки в цьому віці він вже не в змозі ефективно переробляти сонячне світло в вітамін D. Однак, за словами вчених, ще рано говорити про те, що людям у віці необхідно додатково приймати вітамін D.

Також може виявитися, що розвиток старечого недоумства і нестача в організмі вітаміну D — не є наслідками один одного, а протікають незалежно та одночасно або під дією якогось третього, поки невідомого, чинника.

Тим не менш, вчені планують продовжити свої дослідження і встановити, чи зможе посилене споживання вітаміну D відвернути або відстрочити старече недоумство.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Neurology.